Nieuws/Financieel
817971
Financieel

Beursgang ABN in tien vragen

Met de komende herintroductie van ABN Amro op de beurs komt er weer een aansprekend aandeel voor beleggers erbij. DFT legt de beursgang van ABN Amro uit in tien vragen.

1. Komt ABN Amro bij een beursgang gelijk in de AEX?

Nee, bij een notering op het Damrak komt het aandeel van ABN Amro eerste terecht op de lokale markt, maar als er veel handel is, is de kans groot dat het financiële concern door kan schuiven naar de hoofdfondsen. Beursorganisatie Euronext kijkt twee keer per jaar naar de samenstelling van de AEX. 

2.  Hoe is ABN Amro in staatshanden gekomen?

Vlak na de overname van de Nederlandse bank door het bankentrio RBS, Banco Santander en Fortis breekt de mondiale financiële crisis uit en ziet toenmalig minister van Financiën Wouter Bos zich gedwongen miljarden uit te trekken voor de nationalisering van de Nederlandse delen van ABN en Fortis.

3. Kan ik als particuliere belegger mee doen met de beursgang van ABN?

Ja, ook als particuliere belegger zult u de kans krijgen om mee te doen met de beursgang van ABN Amro. Hoewel vroegen veel banken hun klanten bij de beursgang van een bedrijf de mogelijkheid boden om op de aandelen in te schrijven gebeurt dit de laatste jaren minder uitvoerig en alleen bij hele grote emissies. Verwacht wordt dat in het geval van ABN Amro wel een groot aantal banken hun klanten de kans zal geven in te schrijven op een aantal stukken. Ook is niet uitgesloten dat in overleg tussen de overheid en begeleiders van de beursgang wordt afgesproken dat particulieren die inschrijven sowieso een aantal aandelen – bijvoorbeeld de eerste honderd - toegewezen zullen krijgen. Dat gebeurde in het verleden bijvoorbeeld ook bij de beursgang en verzelfstandiging van KPN.

4. Is ABN Amro een aantrekkelijke belegging?

Dat zal ondermeer afhangen van het beursklimaat en in hoeverre het economisch herstel doorzet. Daarnaast spelen de strengere regelgeving vanuit Brussel vanuit de bankensector  de ambities van ABN Amro daarbij een grote rol

5. Gaat de Staat verdienen aan de beursgang van ABN Amro?

In totaal werd de afgelopen jaren zo'n 30 miljard euro betaald voor de bedrijfsonderdelen die verder gingen als het 'nieuwe' ABN AMRO en verzekeraar ASR. Analisten houden er rekening mee dat de beursgang van ABN Amro zo’n €15 miljard zal opleveren. In combinatie met de opbrengsten van ASR zal de Nederlandse Staat er hoogstwaarschijnlijk bij inschieten.

6. Is het huidige ABN Amro nog te vergelijken met de bank voor de opsplitsing?

De staatsbank die sinds 2009 onder leiding staat van oud-minister Gerrit Zalm is maar een schim van het vroegere ABN AMRO. Er werkten eind 2006 107.000 mensen voor ABN, verspreid over meer dan 50 landen. Daarvan waren er in 2014 nog circa 22.000 over, in 21 landen.

7. Wanneer komt ABN Amro geheel los van de Nederlandse Staat?

De Nederlandse staat gaat ABN Amro niet in één keer verkopen, maar kiest er voor dit jaar 20-30% van het belang in ABN Amro naar de beurs te brengen. Wanneer en in hoeveel stappen de resterende aandelen worden verkocht is niet bekend, maar zal ook afhangen van het beursklimaat in 2016 en wellicht 2017. Ook is niet uitgesloten dat de overheid de komende jaren een klein belang aanhoudt en pas in een later stadium verkoopt.

8. Gaat ABN Amro een volksaandeel worden?

Echte volksaandelen zijn er nauwelijks nog. KPN kreeg die titel, maar de afgelopen jaren is het aandelenbezit in dat bedrijf – internationaal – steeds verder verspreid en is het aandeel particuliere beleggers niet bijzonder groot. Hetzelfde geldt ook voor bekende Nederlandse concerns als Shell, Heineken en Unilever. Wat niet wegneemt dat ABN na een gang naar de beurs direct een van de grotere Nederlandse beursfondsen zal zijn, met ongetwijfeld een groot aantal particuliere beleggers.

9.  Waarom heeft ABN Amro een extra beschermingswal opgeworpen?

Na het uiteenvallen van ABN Amro waarbij De Nederlandsche Bank tegen beter weten overstag ging met de overname,  zal de regering zekerheden willen uitbouwen om ABN Amro in Nederlandse handen te houden.

10.  Zal ABN Amro als beursgenoteerd bedrijf weer internationale ambities tonen?

Vanuit Brussel zijn na de crisis banken opgedragen  de balansen gezonder te maken om de kans op een nieuwe schuldencrisis te verminderen.  Ook hebben veel banken activiteiten moeten afstoten doordat ze in het verleden door overheden van de ondergang gered moesten worden.  Het lijkt in dat kader niet waarschijnlijk dat dat ABN Amro weer een grote internationale speler gaat worden.