Nieuws/Financieel
818050
Financieel

Fondsen scoren toprendement

Nederlandse beleggingsinstellingen hebben in het eerste kwartaal dankzij de wereldwijde opmars van de aandelenbeurzen het hoogste rendement gehaald dat ooit werd gemeten. Dat maakte De Nederlandsche Bank (DNB) vrijdag bekend.

Het totale rendement, inclusief rente en dividend, bedroeg vorig kwartaal 10,3 procent ten opzichte van de laatste drie maanden van 2014. Dat is het hoogste rendement sinds DNB begon met het bijhouden van deze statistieken.

De koerswinst op aandelen bedroeg in het eerste kwartaal 15,5 procent, terwijl over gemengde, vastgoed- en hedgefondsen 9 tot 12 procent rendement werd geboekt. Obligatiefondsen kenden gemiddeld een lager rendement, van ruim 6 procent.

Dankzij het hoge rendement groeide het beheerd vermogen van de beleggingsinstellingen met 8 procent, tot 807 miljard euro. Daarmee werd voor het zevende achtereenvolgende kwartaal een nieuw record gerealiseerd. De toename van het beheerde vermogen werd overigens wel beperkt door een netto-uitstroom, van 15,3 miljard euro.