Nieuws/Financieel
818086
Financieel

Dure hamburgertent

In Amerika heeft de S&P 500 index gisteren een nieuwe recordstand bereikt. Met de verbetering van twee magere punten kan dit toch als aardige prestatie worden bestempeld, zeker gezien de stroom aan zwakke macro-economische cijfers. De VIX verloor wederom flink terrein op een dag waar de handelsvolumes op de NYSE een nieuw dieptepunt bereikten.  

De S&P 500 index eindigde de sessie op 2.131 punten, een plus van 0,23%. De bandbreedte waarin de koersen gedurende de dag bewogen, bleef beperkt tot 11 punten; iets meer dan een half procent. Onder de winnaars bevonden zich de olie gerelateerde aandelen, temeer door de 3% stijging van de olieprijs. De technologie-index NASDAQ deed het iets beter met een plus van 0,38%, al is van een nieuwe all-time-high nog geen sprake. De small cap index Russell 2000 bleef achter en eindigde in het rood met een verlies van 0,08% en noteert hiermee nog bijna 2% onder het record van april.

De verhandelde volumes waren teleurstellend te noemen. Op een handelsdag met meerdere van belang zijnde macro-economische cijfers kwamen deze op de NYSE uit op het laagste niveau van 2015. Dit was onder meer terug te zien aan de VIX, die flink onderuit ging. De verwachte volatiliteit voor de S&P 500 index is in de afgelopen 2 weken hard gedaald en noteert op de laagste stand van 2015. Aan de hand van deze twee variabelen lijkt het in ieder geval duidelijk dat we niet langer hoeven te vrezen voor een correctie. Wanneer hebben we dat ook alweer eerder gehoord?

 

Shake Shack’s

Enige tijd terug heb ik ergens in het Midden-Oosten voor het eerst kunnen eten bij Shake Shack, een soort high-end fastfood keten die onder andere lekkere, maar behoorlijk prijzige burgers verkoopt. Het bedrijf is in 2000 gestart als een halve hotdog kraam in New York en heeft sindsdien behoorlijk aan populariteit gewonnen. Shake Shack is nog steeds voornamelijk in Amerika actief en runt meer dan 60 restaurants. Bij de IPO van eind januari 2015 zijn 5 miljoen aandelen naar de beurs gebracht tegen een uitgifteprijs van $ 21 per aandeel. De waardering van het bedrijf kwam daarmee uit op $ 750 miljoen. Tot nog toe niets vreemd op te merken, al was het aantal uitgegeven aandelen wel aan de lage kant. En dan komt het. BOEM. Opening op de eerste handelsdag: $ 47, een stijging van 125%.

 

 

 

De koers is inmiddels vol-le-dig door het dak gegaan en begint parabolische trekjes te krijgen. Het aandeel noteert nu boven de $ 90 en daarmee heeft deze opgepompte hamburgertent een marktkapitalisatie van ruim $ 3 miljard. Omgerekend bedraagt de waarde per restaurant bijna $ 50 miljoen, het tienvoudige van bijvoorbeeld McDonalds. Nu kan ik best begrijpen dat er een verschil is tussen beide, zo maakt McDonalds winst en keert het netjes dividend uit. Shake Shack daarentegen heeft een winstverwachting van hoogstens enkele duppies voor de komende jaren, een bizarre waardering dus.

Achja, waar hebben we dit eerder gezien? Twitter, . GoPro, . Waar eindigt het? Uiteraard een heel stuk lager. Helaas zijn er (nog) geen opties beschikbaar, dus meedoen wordt wat lastig. Shorten van de aandelen gaat al tijden moeizaam aangezien ruim 2 miljoen stuks uitgeleend zijn. Tegen een rente van 148% op jaarbasis kan ik me voorstellen dat iedere shorter het inmiddels behoorlijk heet heeft gekregen. Het zal vast niet lang meer duren voordat de insiders hun aandelen op de markt dumpen om goed te cashen. Kan niet anders zeggen dat ze het spelletje goed gespeeld hebben.

 

Groene cijfers Azië 

 

De Aziatische markten noteren vanochtend overtuigend in de plus en volgen daarmee het positieve sentiment van Wall Street. De Japanse Nikkei noteert 0,23% hoger en de Hang Seng en de Shanghai Composite stijgen 2,78% respectievelijk 2,25%. De laatste heeft inmiddels de vorige top van april doorbroken. De Australische ASX blijft met een plus van 0,02% achter op de rest en heeft de eerdere openingswinsten vrijwel volledig verspeeld. De Zuid-Koreaanse Kospi presteert sterk met een winst van 0,97%.

Licht hogere start Europa

De Europese indices presteren deze week goed en staan zo’n 3% in de plus. Door onder andere de zwakte van de euro is de weg omhoog weer ingezet. De recordstanden van begin april zijn nog wel op enkele procenten verwijderd, al lijken deze met het huidige sentiment in de komende weken niet onhaalbaar.

De Amerikaanse futures staan licht hoger vanochtend waarmee de Europese beurzen een positieve opening tegemoet gaan. De openingsverwachting voor de AEX is een winst van 0,1% op 502,5 punten. Met een propvolle macro-economische passeren onder andere ECB-president Draghi en Fed-voorzitter Yellen de revue. Zojuist zijn ook de Duitse GDP cijfers over het eerste kwartaal bekend gemaakt, welke met een groei van 0,3% overeenkwamen met de verwachtingen. Al met al staat ons weer een interessante vrijdag voor de boeg.

Disclaimer:Tycho Schaaf is beleggingsspecialist bij online broker Lynx. De informatie in deze column is niet bedoeld als beleggingsadvies en geldt niet als aanbeveling tot het doen van enige belegging. De auteur heeft geen positie in één van voornoemde financiële instrumenten.