Nieuws/Financieel
818175
Financieel

Bank of Japan handhaaft omvang steunbeleid

De Japanse centrale bank handhaaft de omvang van zijn monetaire stimuleringsbeleid. Dat maakte de Bank of Japan (BoJ) vrijdag bekend.

De BoJ pompt jaarlijks 80 biljoen yen (zo'n 607 miljard euro) aan extra liquiditeit in de markt door onder meer staatspapier op te kopen. Het besluit om het steunbeleid onveranderd te houden, was algemeen verwacht door economen.

Onlangs liet de Japanse centralebankpresident Haruhiko Kuroda weten dat het stimuleringsbeleid van de BoJ effectief is. De Japanse economie is in het eerste kwartaal van dit jaar aanzienlijk sterker gegroeid dan in de voorgaande periode. Een jaar geleden verkeerde de Japanse economie nog in een recessie.

Inflatie

In een verklaring gaf de BoJ aan positiever te zijn geworden over de consumentenbestedingen en de huizenmarkt. De Japanse economie blijft herstel laten zien, aldus de centrale bank.

Wel blijft de inflatie in Japan nog ver onder de doelstelling van de BoJ. De inflatie, exclusief de effecten van vers voedsel en de btw-verhoging, bedroeg in maart 0,2 procent, terwijl de BoJ op circa 2 procent mikt. Veel economen denken dat de BoJ het stimuleringsbeleid later dit jaar zal vergroten om de inflatie aan te wakkeren.