Nieuws/Financieel
818199
Financieel

Lichte winst Wall Street na gemengde cijfers

De aandelenbeurzen op Wall Street zijn donderdag overwegend met kleine winst gesloten. Beleggers kregen gemengde berichten over de Amerikaanse economie en verwerkten enkele mee- en tegenvallers in de kwartaalresultaten van bedrijven.

De Dow-Jonesindex eindigde na een rustige handelsdag onveranderd op 18.285,74 punten. De brede S&P 500 steeg 0,2 procent naar 2130,82 punten. Technologiegraadmeter Nasdaq won 0,4 procent tot 5090,79 punten.

Onderzoeksbureau Conference Board meldde vlak na de opening van de markt dat de vooruitzichten voor de Amerikaanse economie vorige maand aanzienlijk zijn verbeterd. Volgens de Federal Reserve van Chicago bleef de economische groei in de VS in april echter nog ondermaats. Verder werd bekend dat de aanvragen voor een werkloosheidsuitkering in de VS vorige week zijn opgelopen, terwijl de verkopen van bestaande huizen in april afnamen ten opzichte van de voorgaande maand.

Hewlett-Packard

Hewlett-Packard (HP) won ruim 2 procent. De computerproducent, die nabeurs zijn kwartaalcijfers publiceert, meldde een miljardendeal in China, waar activiteiten worden verkocht aan de gerenommeerde Chinese Tsinghua-universiteit. Dat besluit volgt op strengere regels van de Chinese overheid voor buitenlandse producenten van hardware.

Best Buy werd 4 procent meer waard. De verkopen van Amerika's grootste elektronicaketen bleken in het afgelopen kwartaal beter dan analisten hadden voorzien.

Software

Beleggers waren ook tevreden over de kwartaalcijfers van Salesforce.com en beloonden het softwarebedrijf met een koerswinst van 4 procent.

Datamanagement en -opslagbedrijf NetApp stelde daarentegen teleur. De omzet zakte vorig kwartaal, terwijl de winst lager uitkwam dan verwacht. Het aandeel Netapp werd 10 procent minder waard.

Geneesmiddelen

Ook op het overnamefront was er beweging. Drogist-apotheker CVS legt 12,7 miljard dollar op tafel om Omnicare, leverancier van geneesmiddelen aan bejaardentehuizen in de VS, in te lijven. CVS won ruim 2 procent op Wall Street, terwijl het aandeel Omnicare bijna 2 procent duurder werd.

De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 3 procent naar 60,64 dollar. De euro werd voor 1,1115 dollar verhandeld, tegen 1,1130 dollar bij het slot van de Europese beurzen eerder op de dag.