Nieuws/Financieel
818203
Financieel

IMF verwacht herstel Russische economie

De Russische economie gaat dit jaar fors achteruit, maar toont volgend jaar een bescheiden herstel. Dat voorspelde het Internationaal Monetair Fonds (IMF) donderdag.

Het IMF verwacht dat de economie van Rusland dit jaar 3,4 procent kleiner wordt en in 2016 met 0,2 procent groeit. Eerder ging het fonds nog uit van een min van bijna 4 procent dit jaar en ruim 1 procent volgend jaar. De verbetering is volgens het IMF te danken aan de reactie van de Russische autoriteiten op de economische crisis in het land.

Zo verlaagde de Russische centrale bank dit jaar al meerdere keren de rente, die eind vorig jaar in de strijd tegen de oplaaiende inflatie nog werd opgeschroefd naar 17 procent. De inflatie in Rusland is met meer dan 16 procent nog steeds hoog, maar neemt tegen het einde van dit jaar naar verwachting af tot 12,5 procent. Voor 2016 wordt een verdere afzwakking van de inflatie voorzien.

Hard geraakt

De Russische economie is afgelopen jaar hard geraakt door de enorme daling van de olieprijs en de sancties die tegen het land zijn ingesteld vanwege het conflict met Oekraïne. Daardoor is er voor het eerst sinds 2009 sprake van een recessie in het land. Die bereikt naar verwachting volgend kwartaal het dieptepunt, waarna de economie waarschijnlijk zal stabiliseren.

Door de grote economische problemen in Rusland verloor de roebel vorig jaar bijna de helft van zijn waarde ten opzichte van de dollar. Dit jaar is de helft van dat verlies echter alweer goedgemaakt.