Nieuws/Financieel
818232
Financieel

Dijsselbloem leek akkoord met salarisverhoging ABN Amro

ABN Amro-topman Gerrit Zalm en minister Dijsselbloem (Financiën) lijken maanden langs elkaar heen te hebben gepraat over de salarisverhoging van de banktop, waardoor de bank er van uit ging dat de bewindsman deze 'verdedigbaar' vond.

Dat blijkt uit een veel vragen oproepende brief (zie bijlage) van Dijsselbloem aan de Tweede Kamer, waarin de bewindsman uitlegt hoe hij het afgelopen jaar met de bank over de salarisverhoging in discussie was.

In zijn brief aan de Kamer geeft de PvdA-minister aan dat in het afgelopen jaar sprake is geweest van een uitgebreide briefwisseling met Zalm en president-commissaris Van Slingelandt. Daarbij keert steeds het woord 'verdedigbaar' terug als het gaat om de salarisverhoging.

Daarbij blijft Dijsselbloem aangeven dat hij de salarisverhoging op juridische en bestuurlijke gronden zou verdedigen, maar dat hij deze tegelijk slecht verdedigbaar vond.

Opgelost

Ook meldde hij Zalm dat hij tevreden was dat de beloningskwestie was opgelost, waaruit de ABN Amro-top kennelijk concludeerde dat deze kon worden doorgevoerd. Dat blijkt ook uit het schrijven van Zalm en Van Slingelandt: "De minister heeft toegezegd dat hij de uitkering van deze toeslag zal verdedigen en heeft zijn tevredenheid geuit over de wijze waarop de belongingsdiscussie is opgelost", zo concluderen zij in een brief.

 

Elke werkdag om 20 uur automatisch het laatste DFT-nieuws ontvangen? Abonneer u dan hier op DFT Avond

 

Dijsselbloem schrijft verder dat hij de salarisverhoging uiteindelijk niet kon tegenhouden omdat de Raad van Commissarissen er aan vast hield. ,,Dat kon ik noch als minister, noch als aandeelhouder"

Het document van 14 kantjes dat Dijsselbloem dinsdagavond naar de Kamer stuurde roept ongetwijfeld veel nieuwe vragen op in de Tweede Kamer, die de bewindsman daar mogelijk nog deze week voor naar het parlement roept.