Nieuws/Financieel
818250
Financieel

AEX werkt verlies in slotfase weg

De Amsterdamse beurs wist donderdag dankzij een late opleving de geringe schade geheel weg te poetsen. Beleggers hadden weinig animo om te handelen met het oog op de Griekse schuldenbesprekingen. Bij de hoofdfondsen hadden Shell en Delta Lloyd de wind in de rug. In de Midkap blonk TomTom uit.

De AEX-index eindigde fractioneel hoger op 502,05 punten. De Midkap-index steeg 0,4% naar 758,65 punten.

Elders in Europa wisten de beurzen ook het tij te keren. Frankfurt en Parijs kregen er 0,3% en 0,1% bij.

Na de opmars van de koersen in voorgaande dagen namen beleggers wat gas terug mede vanwege een teleurstellend cijfer over de economische bedrijvigheid in China. "Er was meer verbetering verwacht, maar een cijfer onder de 50 betekent geen krimp, maar dat het groeitempo afneemt", stelt Joost van Leenders, beleggingsstrateeg bij BNP Paribas. Hij wijst er op dat de transformatie in China naar een meer consumptie gedreven economie een zeer langzaam proces is. "De meeste Chinezen sparen erg veel doordat ze zelf hun pensioen zelf moeten regelen en ook een potje moeten hebben als ze werkloos raken." 

De informele eurotop in Riga die vandaag en morgen in het teken zal staan van de Griekse schuldenperikelen, zorgde ook voor terughoudendheid. Volgens Duitse media zijn de eurolanden mogelijk bereid Griekenland meer tijd te geven voor zijn hervormingsmaatregelen. Van Leenders meent dat de regering in Athene het hele pakket hervormingsmaatregelen vaker mooier voorstelt dan ze zijn, waardoor naar zijn mening het onzeker is of er op korte termijn al een deal komt met de andere EU-landen die groen licht moeten geven voor de laatste tranche van de Europese noodsteun. "De nood wordt voor de Grieken steeds hoger doordat ze begin juni opnieuw leningen moeten afbetalen aan het IMF. Het risico dat andere perifere EU-landen besmet raken door een mogelijk faillissement van Griekenland is wel afgenomen. Ook de banken hebben nauwelijks nog exposure."

De beleggingsstrateeg van BNP Paribas is wat voorzichtiger over het aandelenklimaat, waar vooral in de VS de beurzen naar recordhoogten zijn gestegen. "Naast de aanhoudende onzekerheid over de Griekse schuldenperikelen is er ook minder optimisme over het herstel van de Europese economie die na het sterke eerste kwartaal geen versnelling laat zien. Bovendien laat ook de voortang van China en de opkomende landen te wensen over."

Jos Versteeg, analist bij Theodoor Gilissen, gaat er van uit dat op basis van de notulen van de laatste rentevergadering van de Federal Reserve die gisteravond naar buiten kwamen op zijn vroegst pas in september een opwaartse bijstelling van de rente zal plaatsvinden. "De laatste tijd komen er weinig opbeurende cijfers uit Amerika. Vooral de oplopende voorraden in de VS is een bron van zorg." Wall Street hield bij het slot van het Damrak een adempauze.

Bij de Nederlandse hoofdfondsen belandde vastgoedfonds Unibail-Rodamco met een min van 0,9% in de achterhoede.

OCI zag bij het slot 0,5% van de koers verdampen. Altice hield het ook niet droog met een verlies van 0,5%. Moody´s heeft de beoordeling voor de kabelmaatschappij onder de loep genomen vanwege de risico's met het integreren van de overnames.  De voorgaande dag stoof de kabelmaatschappij nog hard omhoog op de aankondiging van een grote overname in de VS. 

KPN werd 0,1% lager verhandeld. Met de recente converteerbare obligatieactie stuurt grootaandeelhouder Carlos Slim aan om het belang in het Nederlandse telecomconcern geheel af te stoten. Unilever had last van de aantrekkende euro en zakte 0,% onder het vorige slot.

Ook Heineken ging enigszins gebukt onder het bescheiden herstel van de Europese munt en raakte 0,2% kwijt. Volgens vakbond FNV gaat het Nederlandse bierconcern 150 banen schrappen bij het hoofdkantoor.

Shell stond met een winst van 1,3% in de kopgroep dankzij de verdere opleving van de olieprijs. Ahold ging 0,6% vooruit na een koopadvies door ABN Amro.  Delta Lloyd koerste naar de kop met een plus van 1,4%.

Verzekeraar NN klom fractioneel. ING heeft zijn voormalige verzekeringsdochter een kapitaalinjectie van €57 miljoen gegeven ter versterking van het kernkapitaal.

Bij de middelgrote fondsen prijkte TomTom met een koersprong van 6,8% riant bovenaan. De Amerikaanse bank Morgan Stanley heeft het advies van de Nederlandse navigatieproducent verhoogd naar overwogen. Sinds eind vorig jaar is het navigatiebedrijf in waarde verdubbeld. Volgens Versteeg wordt het aandeel vooral gedreven door speculatie mede vanwege de hoop dat de digitale kaarten onmisbaar zijn voor zelfrijdende auto' s en de opluchting dat Apple recente de overeenkomst met TomTom heeft verlengd.

Eurocommercial Properties verloor 0,4%. PGGM Vermogensbeheer heeft de aandelenemissie van vorige week benut om een belang van 3,8% op te bouwen.

Smallcap Heijmans sloot 4,2% lager op €11,55. Het bouwbedrijf heeft tegen een magere €11 per aandeel €21,4 miljoen opgehaald bij institutionele beleggers.

Branchegenoot Ballast Nedam knalde nog eens 21,6% omhoog op aanhoudende overnamespeculaties rond het bouwbedrijf.

Value8 dikte 0,4% aan. De investeringsmaatschappij wil Proud Company overnemen, een onderneming die bemiddelt in it-professionals.

Elke ochtend de Nieuwsbrief van DFT in uw mailbox? Meldt u dan hier aan.