Nieuws/Financieel
818396
Financieel

'Weer fonds HongKong weggevaagd'

Een stevige koersval heeft donderdag meer dan 20 miljard dollar (17,9 miljard euro) weggevaagd van de beurswaarde van conglomeraat Goldin, dat een notering heeft aan de beurs in Hongkong. Aandelen van de twee belangrijkste divisies van het paardenfokkerij- tot wijnconglomeraat daalden maar liefst 60 procent, zo schreef de Britse krant Financial Times.

Het is voor de tweede keer in evenzoveel dagen tijd dat een fonds aan de Aziatische beurs een dergelijke scherpe koersval beleeft. Woensdag halveerde praktisch de beurswaarde van Hanergy Thin Film in een tijdsbestek van nog geen 30 minuten, waarna de handel in de aandelen op verzoek van het bedrijf werd opgeschort.

Door de recente koersvallen zijn er steeds meer vragen over de regulering van de beurs, aldus de krant. De beurs in Hongkong zet geen limiet op dagelijkse koersstijgingen of -dalingen, hetgeen bij veel andere beurzen wel gebeurt. Maar in tegenstelling tot veel andere beurzen kan de handel in aandelen worden opgeschort voor maanden, of zelfs jaren.

Goldin

Het relatief onbekende Goldin genoot eerder een snelle opkomst op de markt in Hongkong. Tot en met de piek afgelopen vrijdag steeg het aandeel Goldin Financial dit jaar met 365 procent. Daarmee was de marktkapitalisatie 30,8 miljard dollar, wat neerkomt op 258 miljoen dollar per werknemer. Goldin kon de scherpe koersvallen niet verklaren.

Zowel de toezichthouder als de beursuitbater weigerden commentaar te geven.