Nieuws/Financieel
818430
Financieel

Altice in Wonderland

De Franse kabel- en telecommaatschappij Altice doet de ene na de andere overname en is  een van de succesnummers op de Amsterdamse beurs. Sinds de beursintroductie, eind januari 2014, is de koers al drie en een half keer over de kop gegaan. Sprookjes bestaan nog.

De forse groei van Altice doet me denken aan het eveneens Franse conglomeraat Vivendi. Dat bedrijf maakte eind jaren negentig van de vorige eeuw furore met een reeks spectaculaire miljardenovernames onder leiding van Jean-Marie Messier, een man met de allure van een zonnekoning.

Icarus

Tot aan 2000. Toen bleek alles te hoog gegrepen en stortte Messier als een Icarus ter aarde. In 2002 moest de topman een verlies van bijna 13 miljard bekendmaken waarna hij kon vertrekken. De koers hield gelijke tred met de bedrijfsvoering. Vanaf een hoogste koers van 150 euro in 2000 zakte het aandeel in drie jaar tijd naar 9 euro.

Grootse plannen

Snel vooruit spoelen naar 2014. Altice is een voor ons onbekende kabelaar, maar topman Drahi heeft grootse plannen. Hij gebruikt de opbrengst van de beursintroductie om het eigen vermogen te versterken. Het blijkt, net als bij Vivendi, het startsignaal voor een indrukwekkende reeks overnames.

Het is nota bene Vivendi dat in april 2014 haar telecomdivisie SFR aan Altice verkoopt voor de lieve som van 17 miljard euro. Diezelfde maand volgt Orange Dominicana ($1,4 miljard), in december Virgin Mobile France (€ 325 mln); aanstaande is de overname van Portugal Telecom voor € 7,4 miljard.

Naar de VS

Deze week blijkt er nog meer plaats aan de kralenketting van Drahi. Altice waagt de overstap naar de Verenigde Staten met de beoogde overname van een 70% belang in Suddenlink voor $6,7 miljard. “En nou we toch in Amerika zijn”, moet Drahi gedacht hebben, “kijken we meteen maar of we Time Warner Cable erbij nemen.” Dit bedrijf ligt in de etalage met een prijskaartje van ongeveer $ 45 miljard.

Het verkrijgen van het geld voor al die overnames gaat met hetzelfde gemak waarmee de centrale banken hun geldpersen laten draaien. Banken en obligatiehouders zijn maar wat graag bereid om Altice van de benodigde financiering te voorzien. Het gros van de overnames wordt dus met leningen betaald.

Opgerekte balans

Dat hierdoor de balans een beetje is opgerekt, hoeft niemand te verbazen. Dit blijkt ook uit de 1 kwartaalcijfers van 2015. Tegenover een eigen vermogen van € 2,2 miljard staat voor € 30 miljard aan rentedragende leningen. De rentelasten zijn hierdoor in een jaar tijd gestegen van € 70 naar bijna € 500 mln op kwartaalbasis.

Achter de post Goodwill (dat wat je te veel betaalt bij een overname, dus gebakken lucht) prijkt inmiddels een bedrag van € 15 miljard. En let op: alle eventueel nog op te hoesten bedragen voor het Amerikaanse avontuur zijn hierin niet meegenomen.

Olifant

Maar wat zeuren we nou. Beleggers zijn blij, het zonnetje schijnt en Roodkapje huppelt vrolijk met haar mandje door het bos, geen boze wolf te bekennen. We gaan kijken hoe lang het sprookje voortduurt.

Want bomen groeien tot in de hemel, Goldman Sachs heeft zijn koersdoel verhoogd naar 160 euro, Icarus vliegt naar de zon en op het eind komt er een olifant met een lange snuit…

Ron Boer is partner bij Het Effectenhuis Commissionairs B.V., een onafhankelijke specialist in de advisering en handel in obligaties en tevens beheerder van het OK Wereld Fonds, dat in aandelen belegt en het Wereld Rente Dividend Fonds, dat in vastrentende waarden belegt. Cliënten van Het Effectenhuis kunnen een positie hebben in de behandelde fondsen op het moment van publicatie. Mocht u tot koop of verkoop overgaan, overleg vooraf altijd met uw adviseur/beheerder.