Nieuws/Financieel
819548968
Financieel

Zelfstandigenorganisaties hekelen belastingvoorstellen

Woerden - Als de politiek besluit te snijden in de fiscale tegemoetkomingen voor zzp’ers, wordt het voor zelfstandigen onmogelijk een financiële buffer op te bouwen. Daarvoor waarschuwen de zelfstandigenorganisaties Zelfstandigen Bouw, Solopartners en Beroeps Organisatie Kunstenaars.

Volgens hen heeft de coronacrisis eens te meer aangetoond dat zzp’ers een buffer bitter hard nodig hebben. Maar in een recent rapport met beleidsopties opgesteld door ambtenaren, dat door staatssecretaris Hans Vijlbrief naar de Tweede Kamer is gestuurd, staan juist suggesties om te snijden in de fiscale voordelen voor zelfstandigen.

Solopartners, zelfstandigenorganisatie in de zorg, beschouwt de voorstellen als een klap in het gezicht. Voorzitter Charles Verhoef van Zelfstandigen Bouw wijst in een reactie op zijn beurt op het grote belang van de zelfstandigenaftrek en de mkb-winstvrijstelling voor zijn achterban. Als alternatief voor alle af te schaffen regelingen stellen de ambtenaren wel een vermogens- of algemene investeringsaftrek voor ondernemingen voor, vult voorzitter Henk Hofstra van Beroeps Organisatie Kunstenaars aan. Maar volgens hem wordt daar "geen cent" voor gereserveerd.

Met de suggesties voor een ander belastingstelsel willen de ambtenaren onder meer een oplossing bieden voor de steeds hogere lastendruk op arbeid voor werkenden. Ook wordt er een voorzet gegeven voor het verkleinen van de verschillen in belastingdruk tussen werknemers en zelfstandigen. Zogeheten directeur-grootaandeelhouders betalen boven een bepaald inkomen veel minder belasting dan werknemers.

Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop
Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop