Nieuws/Financieel

'Resultaten PostNL vallen tegen'

De resultaten van PostNL in het eerste kwartaal voldeden niet aan de verwachtingen. Dat stelden analisten van Rabobank, Kepler Cheuvreux en Theodoor Gilissen woensdag eensgezind.

André Mulder van Kepler Cheuvreux wees erop dat de krimp van de postmarkt vorig kwartaal weer stevig toenam, na het relatief meevallende laatste kwartaal van vorig jaar. Daarbij groeide de pakketbezorging in de eerste drie maanden van 2015 langzamer dan in de voorgaande periode en vielen de besparingen laag uit.

Zijn collega Jos Versteeg van Theodoor Gilissen noemde de resultaten zwak. Met 68 miljoen euro lag het onderliggende operationele resultaat volgens hem ,,duidelijk'' onder de marktverwachting, hoewel PostNL aangaf dat resultaat wel voldeed aan de eigen verwachtingen van het bedrijf.

Positie

Analisten van Rabobank benadrukten dat de financiële positie van PostNL wel sterker verbeterde dan verwacht, vooral omdat de negatieve invloed van pensioenlasten meeviel. Daardoor wordt een dividendbetaling over 2016 volgens de bank steeds waarschijnlijker.

Kepler en Theodoor Gilissen bevelen het aandeel PostNL niet aan, terwijl Rabo woensdag zijn koopadvies handhaafde. PostNL leverde woensdag in het eerste kwartier van de handel ruim 7 procent in, tot 4 euro, en stond daarmee onderaan de licht negatieve MidKap-index.