Nieuws/Financieel
823051266
Financieel

Op de beursvloer

Domper banencijfer drukt AEX na recordreeks

Marlies van Hilten, directeur van Emma at Work, luidt vrijdag de gong op Beursplein 5.

Marlies van Hilten, directeur van Emma at Work, luidt vrijdag de gong op Beursplein 5.

De AEX is vrijdag met verlies gesloten, maar pakte een kleine weekwinst dankzij enkele recorddagen. ASMI en Unilever eindigden bovenaan, Besi en Unibail vormden de bodem. Het nieuwste banencijfer uit de VS viel beleggers tegen. Daarmee is anderzijds de kans dat de Federal Reserve de steun snel afbouwt geringer geworden.

Marlies van Hilten, directeur van Emma at Work, luidt vrijdag de gong op Beursplein 5.

Marlies van Hilten, directeur van Emma at Work, luidt vrijdag de gong op Beursplein 5.

De AEX is 0,5% lager gesloten op 789,55 punten. De AMX verloor een fractie bij de slotbel en eindigde op 1111,08 punten.

De schommelingen op de overige Europese beurzen zijn eveneens minimaal. De Britse FTSE 100 zakte 0,4%, de Duitse DAX 0,5% lager en de Franse CAC 40 levert 1,1% in.

De Amerikaanse beurzen noteren lager. Donderdag wisten de beursgraadmeters er dankzij een krachtige eindsprint nog kleine plussen uit te persen.

Het forse lagere cijfers van nieuwe banen in augustus van de Amerikaanse overheid, 235.000 versus 720.000 banen als verwachting, volgt op tegenvallende cijfers die loonstrookverwerker ADP woensdag publiceerde. Daarbij verwijst de overheid naar de ingrijpende invloed van het aantal besmettingen met de deltavariant, die uitgaven van consumenten drukten.

De bijgewerkte cijfers voor juli vertoonden nog een banengroei van een miljoen stuks. Het werkloosheidspercentage daalde van 5,4% naar 5,2%. Het uurloon steeg 0,6% op maandbasis. Er zijn nu 5,3 miljoen banen minder dan voor de uitbraak van corona.

"Als er al iets verandert, dan zal het op basis van deze cijfers toch eerder een verlenging van de steun zijn"

,,Ik zou hier niet al te grote conclusies uit trekken. De deltavariant heeft wel duidelijk het herstel van de Amerikaanse economie doorkruist”, zegt Luc Aben, hoofdeconoom van de Nederlandse private bank Van Lanschot.

„Mocht ik Federal Reserve-voorzitter Powell zijn, dan zou ik door die stijging van de uurlonen heen kijken en naar de onderliggende groei zoeken. Daar zie je dat bij elkaar nu zo’n 7 miljoen Amerikanen de een of andere reden niet terugkeren naar de arbeidsmarkt, deels vanwege corona. Het Amerikaanse consumentenvertrouwen is gedaald in augustus. Voor de Federal Reserve toch waarschijnlijk geen reden om zijn steun nu sneller af te bouwen. Als er al iets verandert, dan zal het op basis van deze cijfers toch eerder een verlenging van de steun zijn.”

In reactie ging de rentevergoeding voor een 10-jarige Amerikaanse stevig omhoog tot 1,321%. „De Amerikaanse lange rente loopt op door een veel hogere stijging van loonkosten”, zo wijst Renco van Schie van Valuedge op een volgend signaal van aansterkende en langer doorzettende inflatie. ,,Bij een lagere groeiverwachtingen is hogere inflatie geen leuke combinatie”, zo wijst hij op de angst voor stagflatie.

De uurloonkosten namen met 4,3% op jaarbasis toe, er was een toename van 4,0% verwacht. De Federal Reserve stelde tot nu toe dat die inflatiestijging’tijdelijk’ is.

De euro staat bij $1,19, de hoogste stand in een maand tijd. Goud steeg 1% naar $1830, zilver werd 1,5% duurder.

Herstel

Beleggingsstrateeg Olaf van den Heuvel van Aegon Asset Management denkt dat de banengroei in de komende paar maanden weer zal aantrekken. „Hierbij speelt mee dat de extra financiële steun die werklozen de afgelopen maanden hebben gekregen, wegvalt. Daardoor zullen meer Amerikanen op zoek gaan naar een baan.”

Hij wijst er anderzijds op dat de economische groeiramingen voor de VS voor het derde kwartaal worden verlaagd. „Morgan Stanley zat op 6,5% en nu op amper 3%. Dit hangt onder meer samen met de opkomst van de deltavariant en de aanhoudende problemen met de supply chain.”

Ondanks de huidige historisch gezien hoge waarderingen, blijft Aegon overwogen in aandelen. „Vooral vanwege de gigantische steunpakketten. Die van centrale banken worden weliswaar afgebouwd, maar overheden blijven enorm steunen”, zegt Van den Heuvel.

Just Eat gegeten

Bij de Nederlandse hoofdfondsen sloten chiptoeleverancier Besi (-2,9%) en winkelvastgoedfonds Unibail-Rodamco-Westfield (-2,9%) onderaan.

Maaltijdenbezorger Just Eat Takeaway en investeerder Prosus herstelden van forser verlies bij de slotbel, met minnen van 0,9%. Beide hadden zich recent enigszins kunnen herstellen van de neergang in de voorgaande weken.

Shell daalt 1,4%. Het bedrijf had wel een meevaller met een langjarige overeenkomst voor het charteren van een bunkerschip voor vloeibaar gemaakt aardgas van Crowley Maritime.

Halfgeleider ASMI ging met een winst van 0,7% aan kop. De producent van voedings- en schoonmaakmiddelen Unilever, die donderdag op het laagste niveau sinds half maart sloot, boette winst in en eindigde net 0,3% hoger.

DSM stijgt 0,2%. Het speciaalchemiebedrijf kondigde de overname aan van een leverancier van op zuivel gebaseerde aroma's voor $453 miljoen.

Midkapper Galapagos ging van rond 1,1% winst naar 0,2% verlies bij het slot. Het biotechnologiebedrijf was in trek sinds het aangekondigde vertrek van ceo Onno van de Stolpe begin deze week, wat speculaties over onder meer een overname heeft doen oplaaien.

De exploitant van pakketkluisjes Inpost verliest 2,8%, in aanloop naar de publicatie van zijn kwartaalcijfers volgende week. Air France KLM verliest 1,8%.

Arcadis, betrokken bij dijkwerkzaamheden in New York en zuidelijke Amerikaanse steden die zijn getroffen door orkaan Ida, sloot 1,6% hoger.

Smallcap Ordina daalt 0,1%. ING heeft het koersdoel voor de ict-dienstverlener verlaagd, maar zijn koopadvies gehandhaafd.

Het sinds april in Amsterdam genoteerde Allfunds wint 11,7% na de publicatie van meevallende kwartaalcijfers. ING ziet zich hierdoor gesterkt in zijn koopadvies voor het techbedrijf, dat het voor professionele partijen gemakkelijker maakt in duizenden fondsen te beleggen.

HAL stijgt 0,7%. De investeerder koopt een belang van bijna 10% in Technip Energies voor €196 miljoen.

Download de mobiele app van DFT voor de iPhone of een andere telefoon.