823672
Financieel

Verenigde Staten is ‘PC Hooft’ van de aandelen

Met 60% hogere waarderingen dan in andere westerse landen is de Amerikaanse aandelenmarkt de PC Hooftstraat van de aandelen geworden. Door die hoge waarderingen en verwachtingen kunnen kopers bij slecht nieuws weleens wegblijven.

Voor Nederlandse beleggers was de Verenigde Staten het afgelopen jaar het walhalla: oplopende koersen en een stijgende dollar zorgden een rendement in euro op Amerikaanse aandelen van bijna 30%. Na enkele jaren te hebben uitgeblonken, zijn Amerikaanse aandelen in de eerste maand van dit jaar achtergebleven bij Europa en de rest van de wereld. De AEX is in januari met ruim 6% gestegen, de DAX met 9% en de Eurostoxx 50 met ruim 8%. De S&P 500 en de Dow Jones verloren ruim 3%, en Nasdaq daalde met 2%.

Zowel verwachtingen als waarderingen zijn in de Verenigde Staten hoog, stelt beleggingstrateeg Russ Koesterich van vermogensbeheerder BlackRock. Amerikaanse aandelen worden met een premie van 60% verhandeld in vergelijking met andere ontwikkelde landen en opkomende markten. Die premie maakt de Wall Street kwetsbaar voor slecht nieuws. De Amerikaanse economie laat een robuuste ontwikkeling zien, maar teleurstelling licht op de loer door de agressieve monetaire verruiming door de Europese Centrale Bank (ECB). In de afgelopen vier jaar heeft de VS geprofiteerd van een zwakke dollar en agressief monetair beleid door de Federal Reserve. Vorig jaar heeft de Fed de geldkraan dichtgedraaid, en in juni verwacht BlackRock een renteverhoging.

ECB

Nu de ECB het stokje van de Fed heeft overgenomen, doet dat de grootste economie van de wereld pijn op korte termijn, denkt topman Larry Fink van BlackRock. Het soepele geldbeleid drukt de koers van de euro, waarvan Europese bedrijven naar verwachting profiteren. Door de sterke dollar stellen de resultaten Amerikaanse bedrijven dit kwartaal juist teleur. Een bedrijf als Proctor & Gamble doet relatief veel zaken in Europa, en ziet haar winst teruglopen. “Europa wordt sterker terwijl de VS licht verzwakt,” zei Fink tijdens een interview met Bloomberg op het World Economic Forum in Davos.

Daarbij noopt de val van de olieprijs Amerikaanse olie- en gasproducenten om het mes te zetten in de uitgaven. Fink rekent in de energiesector op enkele ontslagrondjes, maar goedkope olie is op den duur positief voor de Amerikaanse economie, benadrukt hij. “Op termijn profiteert de Amerikaanse consument, maar op de korte termijn is goedkope olie negatief voor de Amerikaanse energiesector,” aldus de topman, die in tegenstelling tot veel analisten de Amerikaanse economie dit kwartaal niet 3 tot 3,5% ziet groeien.

Aandelen buiten Europa

Volgens de topman van BlackRock kunnen Amerikaanse aandelen het jaar hoger eindigen, maar de route gaat waarschijnlijk gepaard met meer volatiliteit dan in het afgelopen jaar. Aandelenbeurzen buiten de Verenigde Staten kunnen daarentegen profiteren van aantrekkelijkere waarderingen en de rugwind, die in sommige landen wordt gegeven door centrale banken.