Financieel/Geld
82528
Geld

Pensioenroof psychiaters hersteld

Amsterdam - Na bijna twee jaar soebatten krijgen psychiaters toch pensioenbijdrages van werkgevers die wegvielen na de pensioenaftopping.

Dat blijkt uit een voorlopig cao-akkoord tussen ggz-instellingen en werknemersorganisaties FBZ, LAD en FMS. Psychiaters krijgen vanaf 2017 100% van de misgelopen werkgeversbijdrage bij pensioenopbouw boven een ton. Bijdragen die ze misliepen in 2015 en 2016 wilden ze ook terugzien, maar dat lukte niet.

Sinds de pensioenaftopping door het kabinet Rutte II per 2015 kunnen werknemers met een inkomen boven een ton niet meer fiscaal vriendelijk pensioen opbouwen. De werkgeversbijdrage van het pensioen boven een ton die daardoor vrijviel, al gauw €2000 per psychiater per jaar, wilden ggz-instellingen niet alsnog via het loon aan psychiaters geven. Dit zou een psychiater netto zo’n €1000 per jaar extra kunnen opleveren.

Psychiaters waren hier allesbehalve blij mee. De bespaarde werkgeversbijdrage moest niet in de kas van ggz-instellingen belanden, maar in het loon van de psychiater, vonden ze. In januari hielden 1500 psychiaters een zondagsdienst, waarbij alleen spoedgevallen werden geholpen. Eind maart waren weer acties gepland, maar die gaan niet door na het voorlopig akkoord.

De werknemersorganisaties erkennen dat ze de teruggave over 2015 en 2016 niet hebben binnengehaald, maar ze benadrukken dat de vrijgevallen werkgeversbijdrage vanaf 2017 structureel voor 100% naar psychiaters gaat. Werkgeversorganisatie GGZ Nederland is tevreden met het akkoord.

Mogelijke verdere pensioenaftoppingen, waar in politiek Den Haag over wordt gesproken, zullen te zijner tijd opnieuw worden behandeld. Psychiaters zien de gelden niet direct binnen komen. Eerst moet de nieuwe cao voor 2017 nog helemaal akkoord komen. Daarover wordt in april verder onderhandeld.