Nieuws/Financieel
826062
Financieel

'China aast op groot belang Saudi Aramco'

Riyad (AFN) - China heeft een voorstel gedaan om een belang van 5 procent te kopen in het Saudische staatsolieconcern Saudi Aramco, dat mogelijk volgend jaar naar de aandelenbeurs wordt gebracht. Dat meldden bronnen rond de kwestie aan persbureau Reuters.

De interesse komt van een Chinees consortium, inclusief het staatsinvesteringsfonds en oliemaatschappijen PetroChina en Sinopec. Riyad heeft eerder gezegd dat het mogelijk ongeveer 5 procent van Saudi Aramco naar de beurs zou willen brengen om 100 miljard dollar op te halen. Daarmee zou Aramco gewaardeerd worden op circa 2 biljoen dollar, waarmee de oliemaatschappij het meest waardevolle beursgenoteerde bedrijf ter wereld zou zijn.

Overigens werd vorige week in de media nog gemeld dat de Saudi's twijfelen over een beursgang voor Aramco en dat wordt overwogen om aandelen direct aan grote private investeerders of staatsfondsen te verkopen. Een deal met China zou dus een van de opties zijn. Er is nog geen definitief besluit genomen over het doorzetten van de beursgang.