Nieuws/Financieel
82845865
Financieel

AEX sluit flink hoger dankzij afnemende virusvrees

Laura Bessems, heeft de gong geluid ter viering van de succesvolle afsluiting van hun ondernemerstraining PEAK

Laura Bessems, heeft de gong geluid ter viering van de succesvolle afsluiting van hun ondernemerstraining PEAK

De Amsterdamse beurs is woensdag met een fraaie winst gesloten. Beleggers schudden de vrees voor het coronavirus van zich af. Het hoopgevende nieuws dat er vooruitgang is geboekt in het ontwikkelen van een medicijn tegen het virus zette de beurskoersen over een breed front hoger. Op Beursplein 5 waren ABN Amro, Air France KLM, Aperam en AMG de grote winnaars.

Laura Bessems, heeft de gong geluid ter viering van de succesvolle afsluiting van hun ondernemerstraining PEAK

Laura Bessems, heeft de gong geluid ter viering van de succesvolle afsluiting van hun ondernemerstraining PEAK

De AEX-index eindigde 1,3% hoger op 613,41 punten. De beursgraadmeter kwam daarmee in de buurt van het jaarrecord van 616,46. De AMX spoot 2% omhoog naar 961,65 punten. De stemming op de beurzen in Londen (+0,6%), Parijs (+0,9%) en Frankfurt (+1,5%) was eveneens optimistisch.

Het optimisme bij beleggers werd veroorzaakt door het nieuws dat er een ’significante doorbraak’ in de ontwikkeling van een medicijn tegen het coronavirus zou zijn geboekt. Volgens Chinese media heeft de Zhejiang Universiteit een middel gevonden voor het behandelen van mensen die besmet zijn met het virus. Onderzoekers in Groot-Brittannië claimden eveneens een doorbraak te hebben bereikt bij het ontwikkelen van een vaccin tegen het coronavirus.

„De computeralgoritmes van handelaren pikten dit nieuws direct op. Ze schatten dit als positief in voor de beurshandel”, zei handelaar Rein Schutte van Boer & Olij Vermogensbeheer.

„Beleggers kunnen hierdoor de angst van zich afschudden en weer verder naar de toekomst kijken”, benadrukte vermogensstrateeg Simon Wiersma (ING). Hij was blij met het teruggekeerde optimisme op de beurs, maar vroeg zich wel af of de snelheid waarmee de koersen stegen niet te groot was. „De stemming lijkt iets te optimistisch, al geven de meevallende kwartaalresultaten wel steun aan de beurs.” Volgens Wiersma gaven beter dan verwachte cijfers over de bedrijvigheid in de eurozone de aandelenhandel vandaag eveneens een positieve zet.

Op Wall Street koerste de Dow Jones-index aan het einde van de middag 1% hoger. Een meevallend banenrapport van loonstrokenverwerker ADP zorgde voor extra optimisme op de beursvloer in New York.

In de AEX was ABN Amro (+2,9%) de grootste stijger. De financiële waarden ING (+2%) en Aegon (+2,7%) lagen er eveneens opgewekt bij dankzij de hogere rente. Aegon zou bovendien op het punt staan om de iconische wolkenkrabber Transamerica Pyramid in San Francisco voor $700 miljoen te verkopen.

Chipmachinefabrikant ASML mocht 2,4% bijschrijven. Staalmaker ArcelorMittal pluste 1,5%.

Beurszwaargewicht Royal Dutch Shell werd 1,7% meer waard. De energiegigant profiteerde van de 3,5% hogere olieprijs. Shell ontving bovendien een koopadvies van de Spaanse bank Santander.

Biotechbedrijf Galapagos (-2,5%) deed een stapje terug na dinsdag met 7,5% te zijn gestegen. Supermarktconcern Ahold Delhaize werd 0,04% goedkoper. Analisten eisen volgens persbureau Bloomberg extra kostenbesparingen en meer online verkopen van de Zaanse grootgrutter. Ahold Delhaize publiceert volgende week woensdag de jaarresultaten.

In de AMX maakte Aperam een koerssprong van 9%. De roestvrijstaalmaker boekte minder winst in het afgelopen kwartaal. Maar het operationeel resultaat was beter dan verwacht. Ook waren analisten positief over de kasstroom en de lagere schuld van Aperam. De afsplitsing van ArcelorMittal waarschuwde wel voor meer prijsdruk.

Metaalleverancier AMG won 7,9% dankzij hogere grondstoffenprijzen. Luchtvaartconcern Air France KLM veerde 4% op dankzij de afgenomen angst bij beleggers voor het coronavirus.

Flow Traders (-2,4%) was de enige daler bij de middelgrote fondsen. Het handelshuis komt vrijdag met de jaarcijfers.

Bij de smallcapfondsen ging TomTom 1,5% achteruit. Het navigatieconcern rapporteerde een lagere winst en omzet over het afgelopen kwartaal. Die bleven beide volgens ceo Harold Goddijn wel binnen de verwachtingen. TomTom kondigde tevens aan voor €50 miljoen aan eigen aandelen in te kopen.

Meer financieel nieuws iedere ochtend in je mail? Meld je hier aan.