Nieuws/Financieel
830087572
Financieel

’WTO keurt Europese importheffingen tegen VS goed’

GENÈVE (AFN) - De Wereldhandelsorganisatie (WTO) heeft de Europese Unie toestemming gegeven om importheffingen in te stellen op 4 miljard dollar aan Amerikaanse producten. Dat meldt persbureau Reuters op basis van ingewijden. Met die heffingen zou de EU verboden staatssteun door de Amerikanen aan luchtvaartconcern Boeing mogen vergelden.

Het gaat om heffingen in een slepend conflict tussen de VS en de EU over staatssteun aan hun luchtvaartsector. De VS kregen vorig jaar definitief hun zin van de WTO en mochten importheffingen instellen op 7,5 miljard dollar aan Europese producten. Gunstige leningen van Frankrijk, Duitsland, Spanje en het Verenigd Koninkrijk aan Airbus kwamen inderdaad op verboden staatssteun neer, oordeelde de WTO.

Boeing

De EU klaagt op haar beurt over Amerikaanse staatssteun, zoals vermeende subsidies en gunstige belastingregels waarvan Boeing jarenlang in de VS kon profiteren. Nu de WTO de Europeanen daarin gelijk lijkt te geven, leven sluimerende handelsspanningen tussen Washington en Brussel mogelijk weer op. Analisten stellen volgens Reuters ook dat een doorbraak in het 16 jaar durende conflict de weg vrij kan maken voor gesprekken over een oplossing voor het conflict.

Volgens bronnen van Reuters publiceert de WTO de officiële beslissing binnen enkele weken. De handelsgezant voor de VS wilde niet direct reageren. Ook de ambassade van de EU in Washington was niet beschikbaar voor commentaar.

safe-and-fast iconVeilig betalen
box icon14 dagen bedenktijd
safe-and-fast iconVeilig betalen
box icon14 dagen bedenktijd