Nieuws/Financieel
831312
Financieel

Handelaar 'flash crash' wil niet naar VS

De beurshandelaar die dinsdag in Groot-Brittannië werd gearresteerd op verdenking van betrokkenheid bij de zogenoemde flash crash op Wall Street in 2010 wil niet uitgeleverd worden aan de Verenigde Staten. Dat heeft hij woensdag verklaard in een Londense rechtbank.

Op 6 mei 2010 ging de toonaangevende Dow-Jonesindex in een paar minuten tijd zeer sterk omlaag, waarna de index alweer snel flink herstel liet zien. De opgepakte handelaar, Navinder Singh Sarao, wordt verdacht van fraude en marktmanipulatie bij de flash crash.

De Amerikaanse autoriteiten hebben om zijn uitlevering gevraagd. Een hoorzitting over dat verzoek vindt in augustus plaats. Sarao is voorlopig op borgtocht vrijgelaten, zijn borg bedraagt 5,05 miljoen pond.

Volgens de Amerikaanse justitie heeft de handelaar uit Londen 40 miljoen dollar verdiend met frauduleuze handelspraktijken tussen 2010 en 2014. De Amerikaanse autoriteiten bestempelen hem als een ,,zeer belangrijke speler op de markt''.

Gevangenisstraf

De 36-jarige Sarao is op 22 punten aangeklaagd door de Amerikaanse autoriteiten. Hij kan een jarenlange gevangenisstraf krijgen als hij schuldig wordt bevonden.

Het is voor het eerst dat de Amerikaanse autoriteiten melden dat manipulatie van de markt een rol kan hebben gespeeld bij de flash crash, die bijna 1000 miljard dollar aan beurswaarde kortstondig wegvaagde.