Nieuws/Financieel
831348
Financieel

Plus en Deen willen verkoop Foodmarkt Jumbo inperken

Supers in Noord rollen over straat

Als het aan supermarkten Plus en Deen ligt, wordt ’Hallo Jumbo’ binnenkort ’Dag Jumbo’. De twee concurrerende kruideniers zijn boos omdat Jumbo’s Foodmarkt aan het Gedempt Hamerkanaal in Noord volgens hen in strijd is met het bestemmingsplan.

De supermarktketens eisen van het stadsdeel dat het handhavend gaat optreden, omdat volgens hen de Foodmarkt van Jumbo geen ’versmarkt’ is zoals het bestemmingsplan voorschrijft, maar een klassieke supermarkt.

„Het bestemmingsplan schrijft duidelijk voor dat de locatie waar de Foodmarkt gevestigd zit bestemd is voor een versmarkt”, stelt advocaat Mark van Weeren, die door Plus ingeschakeld is om bezwaar aan te tekenen. „Een versmarkt hoort uit minimaal zeventig procent verse producten te bestaan en maximaal dertig procent supermarktassortiment. Bij de Foodmarkt houdt Jumbo zich niet aan de regels en profileert zich nadrukkelijk als supermarkt. Om die reden hebben wij het stadsdeel verzocht te gaan handhaven op het bestemmingsplan.”

„Wij zijn bekend met de argumenten en volgen alle ontwikkelingen”, stelt Jumbo-woordvoerster Laura Valks, die niet inhoudelijk op de kwestie wil ingaan. „We hebben het volste vertrouwen in Foodmarkt Amsterdam. Deze versmarkt sluit perfect aan bij de locatie en verschillende doelgroepen in en om Amsterdam.”

Het ’Foodmarkt-filiaal’ werd eind november 2014 geopend en is Jumbo’s grootste vestiging in Amsterdam. De 2600 m² grote winkel is gevestigd in een oude loods op het voormalige Storkterrein, naast de bekende Kromhouthal. In de industriële loods wordt onder meer vers gekookt door koks.

Stadsdeel Noord buigt zich vandaag over de hoogopgelopen supermarktoorlog. Het stadsdeel moet beslissen of Jumbo zijn formule in de Foodmarkt al dan niet moet aanpassen op straffe van een dwangsom.