Nieuws/Financieel
831358
Financieel

Nederlandse bedrijven in trek bij durfinvesteerders

De economische crisis is ook wat investeringsmaatschappijen betreft voorbij. Vorig jaar investeerde participatiemaatschappijen maar liefst €3,1 miljard in 386 Nederlandse bedrijven, een recordaantal. In 2013 was dat nog €2,4 miljard in 331 bedrijven.

Dat blijkt uit het jaarlijkse onderzoek van Nederlandse Vereniging voor Participatiemaatschappijen (NVP) en PWC. NVP-topman Philip Houben verwacht ook dit jaar klinkende resultaten: "Onze leden hebben het druk, zowel aan de investeringskant als aan de desinvesteringskant. Dat het in 2015 druk blijft durf ik wel te zeggen, kijk aan de buyout kant bijvoorbeeld alleen al naar transacties zoals de verzelfstandiging van Philips Lighting, onderdelen van DSM en de beursgangen van Refresco en GrandVision.’"

Ook start-ups zijn in trek. Er werd €169 miljoen aan durfkapitaal in beginnende bedrijven geïnvesteerd, het hoogste ooit gemeten. De meeste start-ups werden gefinancierd door Nederlandse investeerders. Een aantal van hen, zoals online veilinghuis Catawiki, wist ook in het buitenland geld op te halen.