Nieuws/Financieel
831384
Financieel

Vertrouwen in economie slinkt onverwachts

De AEX-index in Amsterdam staat woensdag flink hoger, in een handelssessie waarin de Europese beurzen een wisselend beeld vertonen. Met name de stevige winst van chipmachinemaker ASML zorgde voor een plus van de hoofdindex aan het Damrak. AEX-fondsen Vopak, Heineken en Reed Elsevier openden de boeken.

Kort na de openingsbel op Wall Street stond de AEX-index 0,5 procent hoger op 506,16 punten. De MidKap daalde 0,7 procent tot 775,79 punten. De beurzen in Londen en Frankfurt leverden 0,6 en 0,4 procent in. De CAC-index in Parijs noteerde een plus van 0,1 procent.

ASML maakte een koerssprong van 12 procent. De chipmachinefabrikant heeft met één van zijn belangrijkste Amerikaanse klanten een overeenkomst getekend voor de levering van minstens vijftien zogeheten EUV-machines. De betreffende apparaten, die met een nieuwe technologie kleinere en krachtiger chips kunnen maken, hebben een catalogusprijs van circa 100 miljoen euro per stuk.

Heineken

Tankopslagbedrijf Vopak stond onderaan de Amsterdamse hoofdindex met een verlies van 4,2 procent, na een teleurstellende prestatie in Azië.

Heineken volgde met een min van 2,5 procent. De bierbrouwer groeide volgens Rabobank in het eerste kwartaal sterker dan verwacht. Beleggers grepen de resultaten echter aan om wat winst te nemen. Informatieleverancier Reed Elsevier zakte 1,1 procent, nadat het zijn verwachtingen voor dit jaar bevestigde in een update over het eerste kwartaal.

Euro

Volvo werd ruim 14 procent meer waard in Stockholm. De Zweedse vrachtwagen- en machinefabrikant heeft zijn kwartaalwinst bijna verviervoudigd. In Zürich klom Roche 2,1 procent. De Zwitserse farmaceut voerde zijn omzet in het eerste kwartaal op en verwacht dat die groei de komende tijd doorzet.

De euro noteerde op 1,0735 dollar, tegen 1,0766 dollar bij het slot van de Europese beurzen op dinsdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte 0,2 procent tot 56,94 dollar. Brentolie werd 0,6 procent duurder op 62,44 dollar per vat.