Nieuws/Financieel
831414
Financieel

‘Brexit’ grootste risico voor beleggers

undefined

Als de Britten volgende maand naar de stembus gaan, zou een conservatieve minderheidsregering de beste optie zijn voor beleggers.

De slechtste uitkomst voor beleggers zou een conservatieve meerderheid zijn of een minderheidsregering van de grootste oppositiepartij, Labour, met gedoogsteun van de Schotse nationalisten (SNP).

Wat zo interessant is, is dat de verkiezingen tegen alle verwachtingen in geen gelopen race zijn voor David Cameron. De economie doet het goed en blijft profiteren van de aantrekkende economische activiteit in de eurozone.

In die zin is het dus vreemd dat zijn partij waarschijnlijk geen meerderheid zal halen. De belangrijkste reden hiervoor is dat het economisch herstel zo vreugdeloos is: De reële lonen zijn gedaald en dat over de langste periode sinds 1855, toen men begon met meten.

Hierdoor is de werkloosheid in vergelijking met andere economieën relatief laag gebleven. Een groter probleem voor de Britse economie is echter de lage productiviteit, die voor een deel toe te schrijven is aan de lage lonen.

Om die reden is het Britse electoraat volgens Cornelissen niet erg enthousiast over een nieuwe conservatieve regering. De Britse economie is nog steeds niet in balans. De consumptie wordt aangewakkerd door de sterke stijging van de huizenprijzen die kunstmatig zijn opgedreven.

Als gevolg daarvan is het tekort op de lopende rekening opgelopen. Labour en de SNP kenmerken zich in deze campagne door een sterk ondernemingsonvriendelijke houding. 

Voor beleggers is het grootste gevaar een 'Brexit', waarover Cameron een referendum beloofd heeft bij een conservatieve meerderheid. Ook een 'Scoxit', het uiteindelijke doel van de SNP, is een risico voor beleggers, zij het in mindere mate.

De kans dat een Scoxit de aanstaande regeerperiode op de agenda komt, acht ik beperkt vanwege de ingestorte olieprijs. Voor zowel een Brexit als een Scoxit is een referendum vereist. Dit zou leiden tot jaren van onzekerheid.

De verhouding voor-tegen onder de Britse stemmers over een Brexit is op dit moment ongeveer gelijk, hoewel men uiteindelijk toch wel zal stemmen vanuit de portemonnee. Een Brexit is dramatisch slecht voor de Britse economie. Het valt dus nog maar te bezien of de Britten in een referendum tegen hun eigen economische belangen gaan stemmen om vervolgens de grootste interne markt ter wereld te verlaten.

De economische kosten van een Scoxit moeten we niet overschatten, maar beleggers houden niet van dit soort ontwikkelingen. Een toenemende kans op een ‘Scoxit’ verzwakt het VK verder

Léon Cornelissen is hoofdeconoom van Robeco. Hij begon zijn carrière in 1990 bij Robeco als lid van het Treasury team.