Nieuws/Financieel
831487
Financieel

'Claim cruciaal voor Ballast Nedam'

Bij de uitgestelde presentatie van de jaarcijfers van Ballast Nedam, aanstaande vrijdag, draait het vooral om een bij de overheid ingediende claim en een mogelijke nieuwe financieringsovereenkomst met de banken.

De bouwer kwam vorig jaar in de problemen door grote verliezen op een klus aan een stuk van de A15 en wil de meerkosten daarvan vergoed zien door de overheid. Eind november gaf het bedrijf aan na verdere kostenoverschrijdingen te rekenen op een verlies van 35 à 45 miljoen euro over 2014. Een maand geleden bleek de schade verder te zijn opgelopen en stelde het bedrijf dat het resultaat ,,materieel lager'' zal uitvallen dan de eerdere prognose.

Ballast Nedam sleepte in 2010 samen met Strukton, de Britse projectontwikkelaar John Laing en het Oostenrijkse Strabag de opdracht in de wacht om de A15 aan te pakken tussen de Maasvlakte en het Vaanplein. Met een waarde van 1,5 miljard euro was het destijds het grootste infraproject in Nederland.

Kostenoverschrijdingen

De bouwers zijn verwikkeld in een geschillenprocedure over bij de overheid ingediende claims voor de kostenoverschrijdingen. Een commissie van deskundigen komt op termijn met een bindend advies in deze kwestie. Daarnaast sloten de bouwers en de overheid een intentie-overeenkomst over de afwikkeling van toekomstig meerwerk. Daarin worden afspraken vastgelegd over financiële compensatie en een aanpassing van de projectplanning.

Ballast Nedam maakte eind vorig jaar bekend door Nederlandse en buitenlandse partijen te zijn benaderd voor een fusie of overname. Bestuursvoorzitter Erik van de Noordaa zei bij de winstwaarschuwing in maart dat daar geen nieuws over te melden was.

Het bouwbedrijf liet vorige maand verder weten bij de presentatie van de jaarcijfers een nieuwe financieringsovereenkomst voor de lange termijn te willen presenteren.