Nieuws/Financieel
831549
Financieel

Vopak profiteert van hogere vraag en valuta's

Tankopslagbedrijf Vopak heeft in het eerste kwartaal van dit jaar een flink hogere winst geboekt. Het bedrijf gaf woensdag aan onder meer te hebben geprofiteerd van een sterkere vraag vanuit de oliemarkt en van gunstige valuta-effecten. Ook een eenmalige bate uit de verkoop van terminals en een stuk grond in de Verenigde Staten droeg bij aan de winstgroei.

Het bedrijf uit Rotterdam zette een nettowinst in de boeken van 85 miljoen euro, 24 procent meer dan een jaar eerder. De omzet steeg met 10 procent tot 349,5 miljoen euro. De verkoop van terminals en grond leverde een bijzondere bate op van 59 miljoen euro, maar leidde ook tot een eenmalige belastingpost van 23 miljoen euro.

Vopak behaalde een bedrijfsresultaat (ebitda) voor afschrijvingen en exclusief bijzondere posten van 206,2 miljoen euro, tegen 179,6 miljoen euro een jaar eerder. Het bedrijf handhaafde de verwachting dat dit resultaat over heel 2015 hoger uitvalt dan 768 miljoen euro.

Bezettingsgraad

De gemiddelde bezettingsgraad kwam uit op 91 procent, tegen 88 procent een jaar eerder. Er was sprake van een hogere vraag naar opslag voor olieproducten, bij chemicaliën was de vraag stabiel en bij biobrandstof blijft die uitdagend, aldus Vopak.

De opslagcapaciteit steeg afgelopen kwartaal met 0,2 miljoen kubieke meter tot 34 miljoen kubieke meter in vergelijking met eind vorig jaar. In de periode tot en met 2019 wil Vopak 5,8 miljoen kubieke meter toevoegen aan de capaciteit.

Nieuw voorstel

Dinsdag schortten de vakbonden de acties bij Vopak in Rotterdam op nadat een nieuw voorstel op tafel was gelegd voor een cao en een sociaal plan voor de werknemers. Zij hadden eerder actie gevoerd vanwege het cao-conflict bij het bedrijf, onder meer met werkonderbrekingen.

Financieel directeur Jack de Kreij van Vopak liet in een toelichting weten te hopen op succes bij de cao-onderhandelingen. Het bedrijf wacht rustig op de raadpleging van de achterban door de bonden. ,,Onze doelstelling is het vinden van een compromis'', aldus De Kreij.

Hij zei verder dat Vopak geen officieel standpunt heeft ten opzichte van de ontwikkeling van de olieprijs. Volgens de bestuurder vindt er een ,,dynamisch spel'' rond de olieprijs plaats met ,,grote volatiliteit in zeer korte tijd''.