Nieuws/Financieel
832017
Financieel

Wall Street volgt voorbeeld Europa

De beurzen in New York zijn maandag, net als in Europa eerder op de dag, collectief in de plus gesloten. De Amerikaanse graadmeters herstelden daarmee van de verliezen van vorige week. Beleggers op Wall Street reageerden positief op het Chinese besluit om de kredietverstrekking door banken te versoepelen.

De toonaangevende Dow-Jonesindex sloot uiteindelijk 1,2 procent hoger op 18.034,93 punten. De bredere S&P 500 klom 0,9 procent tot 2100,40 punten. De technologiegraadmeter Nasdaq steeg 1,3 procent tot 4994,60 punten.

China maakte zondag bekend dat kredietverstrekkers minder geld opzij hoeven te zetten als reserve. Met die stap wil de Chinese centrale bank de economie aanjagen.

Morgan Stanley omhoog

Morgan Stanley ging 0,6 procent omhoog, geholpen door beter dan verwachte resultaten van de bank. Oliedienstverlener Halliburton won 2,1 procent aan beurswaarde nadat het eveneens in positieve zin wist te verrassen, net als speelgoedproducent Hasbro die 12,6 procent won.

Modebedrijf Michael Kors zag zijn beurswaarde met 1,7 procent dalen na een afwaardering door Mizuho. Liberty Global noteerde een min van 0,3 procent. Dochteronderneming Telenet neemt voor ruim 1,3 miljard euro de Belgische dochter Base van KPN over.

IBM wint

IBM noteerde een plus van 3,4 procent. Het bedrijf zal nabeurs de resultaten over het eerste kwartaal openbaren.

Tesla noteerde een min van 0,7 procent. Volgens een voorpublicatie van een boek over de autofabrikant en oprichter Elon Musk had het weinig gescheeld of Google was in 2013 eigenaar geweest van het concern.

Google in de plus

Google zag zijn beurswaarde met 2,2 procent toenemen. De internetgigant gaat naar verluidt vanaf deze week mobielvriendelijke sites belonen door ze hoger in de ranglijst van zoekresultaten te zetten.

De euro was 1,0735 dollar waard, tegen 1,0754 dollar bij sluiting van de Europese beurshandel op maandag. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,9 procent meer op 56,26 dollar. Brentolie daalde 0,1 procent in prijs en werd verhandeld op 63,38 dollar per vat.