Nieuws/Financieel
832047
Financieel

AEX sluit weer boven 500 punten

Beleggers op Beursplein 5 waren maandag in opperbeste stemming. Na de forse verliezen afgelopen vrijdag, sloeg de sfeer nu de andere kant op, geholpen door een bericht over monetaire stimulering in China. In Amsterdam was KPN de uitblinker na de verkoop van zijn Belgische dochter.

De AEX-index sloot uiteindelijk bijna 1,2% hoger op 500,73 punten. Kort na opening bereikte de graadmeter nog een dieptepunt van circa 497 punten, en 's middags reikte de index nog tot ruim 501 punten. De Midkap-index kreeg er 1,2% bij op 777,89 punten.

Elders in Europa herstelden de beurzen ook van de zware verliezen van vrijdag. Toen doken de indices dik in het rood in reactie op de vrijdag aangekondigde nieuwe beursregels door China, in combinatie met de toegenomen onzekerheid rond Griekenland. Frankfurt stond vandaag 1,7% hoger, terwijl Parijs er 0,9% bij pakte.

De Amerikaanse beurzen deden het ook prima. Rond de slotbel in Amsterdam koerste de Dow Jones-index 1,4% hoger, terwijl de S&P500 1% in de plus stond.

China versoepelt kredietregels

Vanochtend zagen beleggers juist dankzij de Chinese overheid hun kans schoon om weer in aandelen te stappen. En wel vanwege de gisteren aangekondigde versoepeling van de kapitaalregels voor kredietverstrekkers.

"Het ging afgelopen vrijdag ook wel erg hard", zegt vermogensbeheerder Stan Westerterp (JNVB). "Het leek wel of iedereen in verband met de 'Griekse tragedie' op de achtergrond zo weinig mogelijk blootstelling wilde meenemen naar het weekend. Daarom gingen ze vol op de verkoopknop. Nu wordt dat weer ingelopen."

Volgens Martijn Weller, handelaar bij IG, biedt de verruiming van de kapitaaleisen van Chinese banken een steuntje in de rug aan de economie van China die de laatste maanden wat achterblijft. Ook wijst hij er op dat de zorgen over Griekenland die vrijdag flink opspeelden wat naar de achtergrond zijn verschoven. "Een scenario van een Grexit is waarschijnlijk al deels in de markt geprijsd."

Griekse onderhandelingen

"De markt lijkt zich weinig van de Griekse onderhandelingen aan te trekken, althans vandaag", zegt Westerterp. "Beurstechnisch gezien is Griekenland ook lang niet meer zo'n groot probleem als een paar jaar geleden. We hebben het spelletje al vaker gezien, en de uitkomst is telkens hetzelfde: uiteindelijk bindt Griekenland toch in en kiest eieren voor zijn geld in ruil voor een zak geld."

Dat ook de olieprijs lijkt te stabiliseren is een positieve factor, denkt Westerterp. "Dat is wel prettig voor de rust in de economische wereld. De olieprijs raakt niet alleen oliebedrijven, maar bijvoorbeeld ook creditcardmaatschappijen in de VS. Benzine wordt daar veelal met de kaart afgerekend, en als de prijzen aan de pomp halveren, dan draaien creditcardmaatschappijen gemiddeld dus ook minder omzet en winst." Vandaag werd voor een vat Brent-olie 0,4% meer betaald, op $63,70.

Cijferseizoen dendert volop door

Weller verwacht dat het verloop van het cijferseizoen mede bepalend zal zijn of de opmars van de aandelenmarkten een vervolg krijgt. Ook de publicatie later deze week van de ZEW-index, die het vertrouwen weergeeft van Duitse beleggers en -analisten in de eigen economie, zal volgens hem van belang zijn voor het sentiment.

"We zijn verder vooral in afwachting van een paar 'grote jongens' die met de kwartaalcijfers komen", zegt Westerterp. Internationaal denkt hij onder meer aan Apple, Coca-Cola, IBM en McDonalds. "Zowel de 'oude' als de 'nieuwe' economie'. Het is zeer interessant om te zien hoe die bedrijven omgaan met de duurdere dollar."

Wat Apple betreft wijst Westerterp op de 'pricing power' van de technologiegigant. "Apple heeft in Europa al zijn prijzen moeten verhogen, maar de iPhone6-smartphones bijvoorbeeld verkopen nog steeds als warme broodjes. Maar McDonalds - waar wij ook in zitten - kan niet ineens zijn hamburgers in prijs verdubbelen, want dan verkopen ze een stuk minder."

'Inkijkje in economie'

Verder pluist Westerterp de kwartaalrapporten na om een inkijkje te krijgen in de economische ontwikkeling in verschillende regio's. "Je ziet in het algemeen remmende groei in China, maar nog steeds groei in opkomende markten. En ook Amerika groeit goed door. Maar Europa is een ander verhaal. Het is dat de euro zo goedkoop is, maar onderliggend blijft Europa kwakkelen."

En als je dat laatste in ogenschouw neemt, zijn de waarderingen van Europese aandelen inmiddels "fors", zegt Westerterp. "Ook voor bedrijven als Unilever en Heineken. Al is het oog niet geheel onlogisch, als je ziet van de ECB in gang heeft gezet."

In Heineken zit bovendien nog een overnamepremie ingeprijsd, zegt Westerterp. "Al denk ik niet dat de familie wil verkopen. Maar feit is dat er heel veel bedrijven zijn met veel cash op de balans. Voor Amerikaanse bedrijven is het nu goedkoop winkelen in Europa, ook al zijn de waarderingen hoog. Ik verwacht dus dat er nog wel wat grote deals aan komen."

KPN aan de leiding

In de vrijwel geheel groengekleurde AEX ging KPN aan de leiding met 3,1% winst op €3,27. Het telecombedrijf verkoopt zijn Belgische dochteronderneming Base aan branchegenoot Telenet voor €1,325 miljard. Analisten noemen dit een mooie prijs. Telenet zelf stond 5,7% hoger op de beurs in Brussel.

"Voor KPN is het wel echt het eind van een tijdperk", zei Westerterp. "De ambitie om een top 3-speler in Europa te worden is met deze verkoop definitief van de baan. Ik verwacht nog wel enkele klappers in de telecom/kabelsector wat overnames betreft, maar KPN heeft nog steeds een grootaandeelhouder in de vorm van Carlos Slim. Dat maakt het voor overnemende partijen mogelijk minder aantrekkelijk."

Aalberts Industries kon 1,9% bijschrijven op €28,92 na goed ontvangen resultaten over het eerste kwartaal. De Rabobank noemt het bemoedigend dat de omzetgroei in maart versnelde.

ING (+2,6% op €13,80) en Philips (+2,3% op €27,05) deden ook goede zaken. AkzoNobel, dat morgen met de kwartaalcijfers komt, sloot 2,1% hoger op €72,15.

Vopak onderaan

Kabelmaatschappij Altice stond 0,3% lager op €100,35, na een verkoopadvies door de Amerikaanse bank Citi.

Tankopslagbedrijf Vopak stond onderaan bij de hoofdfondsen met een 1% lagere koers en sloot op €50,10. Aegon zag 0,6% van de koers verdampen en eindigde op €7,26.

Bij de middelgrote fondsen boekte staalproducent Aperam 3,4% winst op €37,33, geholpen door de monetaire opsteker uit China. Biotechnologiebedrijf Galapagos, dat vorige week al sterk in de lift zat, won nog eens 2,3% op €31,80. Het bedrijf heeft plannen voor een beursgang op Wall Street.

TenCate leidde in de Midkap met een 3,4% hogere koers op €21,94.

Fugro werd 2,8% meer waard en sloot op €26,84. Eind vorige week maakte de bodemonderzoeker nog eens duidelijk niet door grootaandeelhouder Boskalis overgenomen te willen worden.

TomTom dat vorige week flink in de lift zat, moest 0,2% afstaan op €7,74. Morgen publiceert de navigatiefabrikant de kwartaalcijfers waar een lichte verbetering van de omzet wordt verwacht.

Op de lokale markt stond Lucas Bols aanvankelijk in de min, maar het aandeel sloot onveranderd op €18,50. De jenever- en likeurproducent meldde dat de omzet in het afgelopen gebroken boekjaar licht is gedaald. De Rabobank toonde zich teleurgesteld over de invloed van de valutaschommelingen en verlaagt zijn winsttaxatie.

Wilt u weten wat 'echte' beleggers doen? Geef u dan op voor het gratis online seminar Vermogen voor Morgen.