Nieuws/Financieel
832075
Financieel

Britten dwingen LetterOne tot verkoop

De Britse overheid verplicht LetterOne, het investeringsvehikel van de Russische miljardair Mikhail Fridman, zijn onlangs overgenomen olie- en gaswinningsvelden in de Noordzee te verkopen. Dat maakte de Britse overheid maandag bekend.

LetterOne heeft drie maanden de tijd om een nieuwe eigenaar voor de velden te vinden, anders worden de licenties ingetrokken. Mogelijk wordt die termijn met nog eens drie maanden verlengd.

De Britten willen niet dat Fridman die olie- en gaswinning in de Noordzee in handen krijgt, omdat een verlenging van de sancties tegen Rusland ertoe kan leiden dat de productie uit die gebieden stilvalt.

RWE

Onlangs verkocht energiereus RWE zijn olie- en gastak Dea aan LetterOne. De Britse overheid maakte destijds al bekend niet te zullen instemmen met de transactie.

RWE meldde eerder dat de verkoop kan doorgaan zolang Europese of Amerikaanse sancties tegen Fridman en zijn bedrijf LetterOne uitblijven in het eerste jaar na afronding van de transactie. RWE zou daarbij naar verluidt de activiteiten terugkopen mochten er wel sancties worden ingesteld.