Nieuws/Financieel
832115
Financieel

Cyberkansen voor beleggers

Als u en ik nog niet doordrongen waren van het immense belang van cyber security, dan maakte de recente Global Conference on Cyberspace in Den Haag dat wel duidelijk.

Circa 100 landen en verder internationale organisaties, het bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties namen er aan deel. Afgesproken werd onder meer dat Den Haag een internationaal centrum voor cybersecurity krijgt. Het centrum moet de samenwerking tussen landen wereldwijd op het gebied van digitale veiligheid verbeteren. Cyber security biedt daarnaast ook kansen voor beleggers.

Cyber security is een topic dat steeds hoger op de agenda staat bij overheden en bedrijven. Iedereen beseft dat upgrading in de wedloop tegen cyber criminelen onontkoombaar is. Onlangs was bijvoorbeeld de grootste digitale bankroof aller tijden in het nieuws. Waarbij waarschijnlijk $ 1 miljard is buitgemaakt door een groep cyber criminelen bij banken in verschillende landen. Ook hacks bij taxibedrijf Uber, bij de Franse omroep TV5 – gepleegd door IS – en een hack, waarschijnlijk vanuit China, bij chipmachinemaker ASML waren groot nieuws de afgelopen tijd.

Obama

Het geeft te denken vind ik dat een state-of-the art technologiebedrijf als ASML, dat echt wel flink geïnvesteerd heeft in digitale beveiliging, gehackt kon worden. Dat maakt eens te meer duidelijk dat er sprake is van een voortdurende wedloop tussen ‘cyberrovers’ en beveiligers. Niet voor niets heeft president Obama van de VS al meerdere keren dit jaar op het grote belang van investeringen in cyber security gewezen en werd cyber crime door hem zelfs de grootste bedreiging van dit moment genoemd.

Belgische leger

Ik krijg wel het idee dat er sprake is van een keerpunt in het denken over cyber crime. Steeds meer bedrijven, overheden en organisaties hebben naar mijn idee een duidelijk besef dat cyber security bittere noodzaak is. Ook omdat steeds meer bedrijven steeds meer producten en diensten aanbieden via internet. Bedrijven moeten wel mee in die trend. En zich dus digitaal up-to-date beveiligen. Dat biedt kansen voor beleggers.

Omdat de trend cyber security, die zich al een tijd ontwikkelt, alleen maar meer momentum krijgt. Zo gaat bijvoorbeeld het Belgische leger fors investeren om in 2019 een volwaardige cybermacht te hebben. Die moet het Belgische dataverkeer gaan beschermen. Daarnaast kan de cybermacht digitale tegenaanvallen uitvoeren in geval van vijandige cyberaanvallen. 50% Groei tot 2017Het Amerikaanse onderzoeksbureau Markets en Markets verwacht dat de omzet in cyber security tot 2017 nog eens met 50% zal groeien. De laatste maanden zie ik dat steeds meer beleggers cyber security-aandelen opnemen in hun beleggingsportefeuille. Ik denk dat dit een goede zaak is. Omdat er enorme groeikansen liggen voor ondernemingen die in deze nichesector actief zijn. Flinke koerswinstenHet gaat bij die cyber security-ondernemingen vaak om bedrijven uit de VS en Japan. En die presteren de afgelopen 12 maanden veelal geweldig op de beurs. Neem bijvoorbeeld het Amerikaanse Palo Alto Networks, aanbieder van firewalls. Dit bedrijf boekte de laatste 12 maanden een koerswinst van 110,1%. Ook het Amerikaanse Imperva, dat onder meer producten biedt ter beveiliging van datacenters, pluste flink de afgelopen 12 maanden met een koerswinst van 78,8%.  Het Japanse SecuAvail, dat netwerkbeveiligingssystemen ontwerpt, bouwt en monitort, sprong er echter bovenuit, met een plus van 239,9% over diezelfde periode. Spreiden!Gespreid beleggen blijft bij trendbeleggen heel belangrijk vind ik. Want er zijn binnen een trend altijd aandelen die achterblijven als het om de prestaties op de beurs gaat. En het is zonde vind ik dat wanneer je een krachtige, kansrijke trend geïdentificeerd hebt, je door te weinig spreiding niet het rendement maakt dat mogelijk zou zijn geweest wanneer je wèl die spreiding had aangebracht. Nu moet ik wel zeggen dat de keuze uit beursgenoteerde ondernemingen die én een flink deel van de omzet uit cyber security halen én voldoen aan eisen van minimale omzet en minimale beurswaarde niet overweldigend is. Maar het is met heel goed speuren toch mogelijk een brede spreiding aan te brengen over geschikte cyber security aandelen.

 

Robert Schuckink Kool is directeur van Trend Invest.

Trend Invest is als beleggingsonderneming geregistreerd bij de Autoriteit Financiële Markten in Amsterdam. Alle informatie van Trend Invest over rendementen, kosten en risico’s vindt u op de website. Maar u kunt natuurlijk ook even bellen met onze helpdesk: 020 522 20 70.

(I) Deze beleggingsaanbevelingen zijn opgesteld door de heer Schuckink Kool. De heer Schuckink Kool heeft op het moment van publicatie geen eigen positie in de besproken fondsen. Overige meldingen inzake de Wet Marktmisbruik kunt u hier vinden.