Nieuws/Financieel
832175
Financieel

Flinke winstgroei bij Morgan Stanley

De Amerikaanse bank Morgan Stanley heeft in het eerste kwartaal van dit jaar aanzienlijk meer winst geboekt dan een jaar eerder. Dat blijkt uit de resultaten die het financiële concern maandag publiceerde.

Mede dankzij een belastingbate van 564 miljoen dollar steeg de nettowinst van 1,5 miljard dollar tot 2,4 miljard dollar (2,2 miljard euro). De omzet steeg met 10 procent tot 9,9 miljard dollar, het hoogste niveau in meer dan vijf jaar.

,,We hebben het sterkste kwartaal in jaren achter de rug'', stelde bestuursvoorzitter James Gorman. De winstgroei is vooral te danken aan successen bij de handel in onder meer aandelen en obligaties.

Gorman heeft de aandeelhouders van zijn bank een hoger rendement in het vooruitzicht gesteld. Dat moet onder meer gebeuren door aandelen Morgan Stanley in te kopen en het dividend te verhogen. De Amerikaanse centrale bank, de Federal Reserve, heeft toestemming gegeven voor een verhoging van het dividend naar 0,15 dollar per aandeel en de inkoop van eigen aandelen voor een gemiddeld bedrag van 600 miljoen dollar in de komende vijf kwartalen.