Nieuws/Financieel
832179
Financieel

Opdrachtgevers medeverantwoordelijk bij nieuw VAR-alternatief

Zzp´ers en opdrachtgevers moeten van De Belastingdienst in één keer vooraf zekerheid krijgen over de gevolgen van contracten met zzp’ers voor de loonheffing.

Dit alternatief voor de Verklaring Arbeidsrelatie (VAR) en voor het huidige plan voor Beschikking Geen Loonheffing (BGL), stuurde staatssecretaris van Financien Eric Wiebes vandaag aan de Tweede Kamer.

Zzp´ers en opdrachtgevers worden samen verantwoordelijk voor het aan de Belastingdienst opgeven van de aard van hun arbeidsrelatie. Momenteel ligt die verantwoordelijkheid enkel bij zzp´ers.

Wiebes wilde die voor zzp’ers en freelancers noodzakelijke VAR vorig najaar vervangen door een nieuwe Beschikking geen loonheffingen (BGL). Maar hij kreeg op zijn eerste plan zoveel kritiek vanuit de Tweede Kamer en van maatschappelijke organisaties dat hij om de tafel ging met die organisaties om te praten over een alternatief.

In zijn nieuwe voorstel gaat de fiscus werken met voorbeeldovereenkomsten per sector. Er moeten in oktober zo’n veertig van die sectorale en een paar algemene overeenkomsten op de site van de fiscus komen. Zzp’ers en bedrijven kunnen die gebruiken en invullen. Wiebes „Wie zich daarbij aansluit kan van de ene op de andere dag aan het werk.”

Met dit alternatief is een omstreden plan voor een duur ict-systeem van de baan. De modelovereenkomsten moeten ook zzp´ers papierwerk besparen. Een bedrijf mag ook voor alle freelancers een eigen overeenkomst opstellen, die bij goedkeuring door de fiscus steeds opnieuw te gebruiken is. Volgens Wiebes ´verbetert het alternatief de handhaving aanzienlijk, en dalen dalen zowel de administratieve lasten als de uitvoeringskosten.´