Nieuws/Financieel
832230
Financieel

IT-miljonair Sipilä nieuwkomer Finse politiek

Juha Sipilä (53), die waarschijnlijk de nieuwe premier van Finland wordt, is een relatieve nieuwkomer in de Finse politiek. Hij zit pas sinds 2011 in het parlement en werd al een jaar later leider van de sociaalliberale Centrumpartij. Die speelde vorige eeuw een grote rol in de Finse politiek, maar leed bij de parlementsverkiezingen in 2011 een zware nederlaag.

De Centrumpartij werd bij de parlementsverkiezingen zondag de grootste partij. Zij gaat 49 van de 200 zetels in het parlement bezetten. Sipilä zal waarschijnlijk een regeringscoalitie proberen te vormen met de eurosceptische partij Echte Finnen, met 38 zetels de op een na grootste partij in het parlement, en de sociaaldemocraten of de Nationale Coalitiepartij van zittend premier Alexander Stubb.

Sipilä, van oorsprong ingenieur, heeft miljoenen verdiend in de IT-sector. Hij heeft in de verkiezingscampagne beloofd de Finse economie nieuw leven in te blazen door in de komende tien jaar 200.000 banen in de private sector te scheppen. Ook wil hij de belastingen hervormen waardoor het bedrijfsleven met minder rompslomp te maken krijgt. Door de EU-sancties tegen Rusland, die de Finse economie zwaar hebben getroffen, maar ook door het verval van telecombedrijf Nokia en de papierindustrie is de werkloosheid in het land tot bijna 10 procent van de beroepsbevolking opgelopen.

De Finnen zien Sipilä ondanks zijn grote vermogen als een bescheiden en afwachtende man. Hij is veel minder een man van de wereld dan Stubb. Sipilä spreekt bijvoorbeeld Engels met een zwaar Fins accent. „Hij is zeer pragmatisch, coöperatief en kalm. Hij houdt niet van strijd”, zegt de politicoloog Markku Jokisipilä.

Binnen zijn partij is Sipilä een ongewoon lid. Hij is een belijdend christen en aanhanger van de conservatieve beweging 'Woord van Vrede', die onder meer abortus afwijst.