Nieuws/Financieel
832285
Financieel

'Prijs voor KPN-dochter Base valt mee'

De prijs die KPN ontvangt voor zijn Belgische mobiele tak Base ,,valt ietsje mee''. Dat zei analist Tom Muller van Theodoor Gilissen maandag. Veel belangrijker is volgens hem echter dat KPN een ,,goede startpositie'' heeft in de consolidatieslag waar de Europese telecomsector voor staat.

Volgens Muller heeft KPN zich net als veel andere partijen teruggetrokken op zijn thuismarkt. ,,Het is nu afwachten wie als eerste over de grens gaat kijken'', zei hij. ,,Dat gaat hoe dan ook gebeuren, de tijd van nationale telecombedrijven is echt voorbij.''

Muller gaat er vanuit dat KPN in het consolidatiespel de rol van prooi zal spelen. Wel kan het bedrijf met de opbrengst van de verkoop van Base mogelijk zijn positie in Nederland nog wat versterken. Dat zou volgens Muller verstandiger zijn dan het geld direct door te sluizen naar de aandeelhouders.

Goede prijs

Ook analisten van Rabobank spreken in een commentaar van een ,,goede prijs''. Zij vinden de verkoop ,,een logische en verwachte zet van KPN'' en beschouwen Telenet als de meest logische koper omdat een combinatie met dat bedrijf de meeste kostenvoordelen oplevert.

Rabobank denkt dat de verkoop de focus van KPN op zijn thuismarkt versterkt en de financiële flexibiliteit vergroot. Daardoor neemt de kans toe dat het bedrijf het dividend dat het overhoudt aan het belang in Telefónica Deutschland, doorgeeft aan de aandeelhouders.

Theodoor Gilissen hanteert het advies 'niet aanbevolen'. Rabobank daarentegen heeft KPN met een koopadvies op zijn favorietenlijstje staan, met een koersdoel van 3,50 euro. Het aandeel steeg maandagochtend in de vroege handel 2,9 procent tot 3,26 euro. Het was daarmee de sterkste stijger in de 0,5 procent hogere AEX.