Nieuws/Financieel
832309
Financieel

‘Openingswinst voor AEX’

De aandelenbeurs in Amsterdam opent maandag waarschijnlijk met winst. Ook de andere Europese effectenmarkten zullen hoger beginnen. Beleggers maken zich deze week op voor de eerste echte drukke week van het kwartaalcijferseizoen. Ook blijven ze gespitst op de Griekse schuldenproblematiek.

,,De AEX-index lijkt meer dan 2 punten hoger te gaan open na de extra maatregelen om de Chinese economie aan te jagen. Afgelopen weekeinde werd besloten dat de Chinese banken minder geld in kas hoeven te houden waardoor er meer geld vrijkomt voor leningen", aldus marktanalist Ingrid Eltink van IG Nederland.

Op Beursplein 5 kwam industrieel toeleverancier Aalberts Industries met een kwartaalbericht. Het nieuwbakken AEX-fonds liet weten dat de omzet en winst in het afgelopen kwartaal verder zijn toegenomen. Ook voor heel het jaar verwacht Aalberts een verdere winstgevende groei.

Bols

Bols bracht eveneens de resultaten naar buiten. De jenever- en likeurproducent, die ruim twee maanden geleden naar de beurs werd gebracht, boekte in het gebroken boekjaar 2014/2015 iets minder omzet dan in het voorgaande jaar. Het bedrijf had onder meer last van de zwakkere Japanse yen en Russische roebel. KPN kondigde aan zijn Belgische dochteronderneming Base te verkopen aan branchegenoot Telenet. De verkoopsom bedraagt 1,325 miljard euro. Met de verkoop van Base heeft KPN al zijn buitenlandse activiteiten afgestoten.

Ook Boskalis en Fugro staan in de schijnwerpers. Boskalis wil dat de rechter opnieuw kijkt naar zijn recht om als grootaandeelhouder van Fugro een omstreden beschermingsconstructie van dat bedrijf aan te kaarten bij de overige aandeelhouders. De baggeraar ving vorige maand in een kort geding bot bij de rechter in Den Haag, maar gaat in beroep. Boskalis heeft een belang van 25 procent in Fugro en dringt aan op samenwerking tussen de twee bedrijven.

Verre Oosten

De belangrijkste beurzen in het Verre Oosten gingen maandag overwegend omlaag. De Nikkei in Tokio sloot 0,1 procent in de min. In China verloor de Shanghai Composite 0,7 procent ondanks de extra stimuleringsmaatregelen van de People's Bank of China.

De aandelenmarkten in New York deden vrijdag een behoorlijke stap terug. Uit de kwartaalcijfers van enkele grote Amerikaanse bedrijven bleek dat de dure dollar een stevige wissel trekt op de resultaten. De Dow-Jonesindex sloot 1,4 procent lager op 17.826,30 punten. De bredere S&P 500 leverde 1,1 procent in tot 2081,18 punten. De technologiegraadmeter Nasdaq zakte 1,5 procent tot 4931,82 punten.

Griekse schuldenproblematiek

De Europese effectenbeurzen gingen ook met fikse verliezen het weekeinde in. Zorgen over de Griekse schuldenproblematiek drukten de stemming. In Amsterdam zakte de AEX-index 1,9 procent tot 495,03 punten en eindigde daarmee voor het eerst in anderhalve week onder de 500 punten. De MidKap daalde 1,6 procent tot 768,45 punten. De belangrijkste beursgraadmeters in Londen, Parijs en Frankfurt gingen tussen de 1 en 2,6 procent omlaag.

De euro stond maandag voor aanvang van de aandelenhandel op 1,0793 dollar, tegen 1,0785 dollar bij het slot van de Europese beurzen op vrijdag. Een vat Amerikaanse olie kostte 1,5 procent meer op 56,57 dollar. Brentolie steeg 1,3 procent in prijs en werd verhandeld op 64,24 dollar per vat.