Nieuws/Financieel
832323
Financieel

Beleid van de ECB werkt echt

Zowel de euro als het Britse pond is de afgelopen week opgeveerd vanaf de onderkant van de range waarbinnen het valutapaar recent heeft bewogen en eindigde de week ongeveer in het midden van dat gebied.

Beleggers en handelaren wachten nog steeds af. Ze zoeken naar bewijs of de zwakke cijfers die we de laatste tijd uit de VS hebben gezien het gevolg zijn van het barre winterweer en dus tijdelijk, of dat we te maken hebben met een dieper gewortelde groeivertraging.

Bewijs

Tot nu toe wijzen de cijfers in april op het eerste, maar we moeten nog het belangrijke rapport zien over de loonontwikkeling om een bewijs te vinden voor een van beide oorzaken.

Voor het zover is zullen de belangrijke valutaparen zich waarschijnlijk binnen de huidige range blijven bewegen. In het geval van de EUR/USD is dat tussen de 1,05 en de 1,10. Voor het pond ligt die range tussen de 1,46 en de 1,50.

Zoals we verwachtten kwamen er geen belangrijke mededelingen uit de ECB-vergadering van afgelopen week. Bovendien bevestigde Draghi nogmaals de intentie van de ECB om het kwantitatieve verruimingsprogramma tot september 2016 door te laten lopen, zoals aanvankelijk ook was gesteld.

Bescheiden herstel

Economische cijfers van de afgelopen week bevestigden opnieuw dat we te maken hebben met een bescheiden verbetering van het herstel. Zo lag de industriële productie in februari 1,1% hoger dan in de voorgaande maand en daarmee bijna 3% boven het vierde kwartaal van 2014. Ander goed nieuws was dat het kredietverleningsrapport aantoonde dat banken hun voorwaarden verder hebben versoepeld. Het QE-programma van de ECB dwingt banken – door het omlaag drukken van de rente op overheidspapier en de carry trade minder aantrekkelijk te maken – hun geld elders in te zetten, dus door meer te lenen aan huishoudens en bedrijven. En dat is nu precies de bedoeling geweest van de ECB met het QE-programma en de centrale bank is dus terecht blij met dit resultaat.

Euro veert op

Deze positieve nieuwsfeiten waren voldoende om de EUR/USD op te laten lopen naar het midden van de recente range, ondanks angst over het gebrek aan vooruitgang in de onderhandelingen tussen Griekenland en de Eurogroep.

Bij gebrek aan richtinggevend nieuws van de kant van de ECB zal de valutamarkt in toenemende mate worden aangestuurd door de onzekerheid over de timing van de renteverhoging door de Federal Reserve. Het nieuws hieromtrent was verdeeld. De Amerikaanse detailhandelsverkopen veerden op van de drie achtereenvolgende negatieve uitkomsten en gingen met 0,9% omhoog. Wel was het cijfer minder goed dan verwacht. De industriële productie ging ook vooruit, maar niet genoeg om te teruggang in de voorgaande periode te compenseren.

Inflatie stijgt

Positiever nieuws kwam van het inflatiefront. De belangrijke kerninflatie, zonder de prijsontwikkeling van voedsel en energie, steeg in maart met 0,23%. Op jaarbasis bedraagt de inflatie nu 1,8% en over de afgelopen drie maanden gemeten bedraagt de inflatie op jaarbasis zelfs 2,3%.

Rente in juni omhoog

De boodschap is duidelijk: de deflatoire ontwikkelingen in de VS zijn aan het afzwakken en noodmaatregelen binnen het monetaire beleid zijn niet langer noodzakelijk. Daarom ook denken wij dat de Federal reserve in juni de eerste renteverhoging zal doorvoeren en daarmee de neerwaartse trend van de euro weer hervat zal worden, maar we blijven scherp letten op nieuwe macro-economische cijfers.

Enrique Diaz-Alvarez is chief risk officer en staat aan het hoofd van het analistenteam van Ebury in New York. Vanwege zijn gedrevenheid, passie en gedegen kennis, wordt Enrique door Bloomberg erkend als een van de meest accurate  voorspellers van de marktbewegingen.