Nieuws/Financieel
832332
Financieel

’Air France groeit sneller dan KLM’

Jean-Marc Janaillac

Jean-Marc Janaillac

Luchtvaartmaatschappij Air France zal komend jaar sneller kunnen groeien dan KLM.

Jean-Marc Janaillac

Jean-Marc Janaillac

DFT

Dat stelt topman Jean-Marc Janaillac van moedermaatschappij Air France-KLM dinsdag tegenover het FD.

Volgens Janaillac komt de snellere groei tot stand dankzij de lancering komende zomer van intercontinentale vluchten door Joon. Dat is de nieuwe dochter van Air France die op 1 december begint met vluchten binnen Europa, zoals naar Barcelona en Berlijn. Joon stelt deskundigen voor raadsels, omdat Air France al het goedkopere Transavia in kan zetten op deze Europese bestemmingen.

Het plan van Joon is om verlieslijdende vluchten van Air France over te nemen, maar de vraag is Joon zelf wel winst gaat maken met alleen iets goedkopere stewardessen. Experts vragen zich af of dat voldoende is om tot 20% lagere kosten te komen. Dat zou betekenen dat Air France niet winstgevend groeit, wat wel de afspraak is binnen de Nederlands-Franse luchtvaartcombinatie.

Achterblijver

„Door Joon zal Air France meer vluchten aanbieden op de lange afstanden”, aldus Janaillac tegen het FD op een bijeenkomst van Airlines 4 Europe, de lobbyorganisatie van Europese luchtvaartmaatschappijen. Daarnaast gaat Air France met Joon in tegen afspraken uit 2015 dat groei verdiend moest worden door meer productieve uren. Joon Op dat vlak is in de afgelopen jaren nog nul progressie geboekt bij Air France, omdat de vakbonden vasthouden aan hun verworvenheden.

Balans

Omdat KLM wel groeide als gevolg van meer gewerkte uren, raakte de ooit afgesproken vluchtverdeling van 60% versus 40% tussen Air France en KLM uit balans. Daarom vliegen de piloten bij Joon op hun hoge Air France-salaris, in weerwil van de oorspronkelijke afspraken. Ook gaat Joon haar oorspronkelijke doel in bestemmingen vliegen, die nog niet in het netwerk van Air France zitten. Zo gaat ze rechtstreeks de strijd aan met KLM op de bestemming Fortaleza. „Laat dit dan een positief experiment zijn dat we de balans binnen de groep kunnen houden met KLM en Joon”, zei president-directeur Pieter Elbers twee weken geleden tegen deze krant daarover.