Nieuws/Financieel
833533109
Financieel

PSA en Fiat Chrysler zetten fusie door

Parijs - De Franse automaker PSA en zijn Italiaans-Amerikaanse branchegenoot Fiat Chrysler gaan definitief fuseren. De twee bedrijven hebben hun handtekening gezet onder een bindende overeenkomst nadat ze eerder al plannen voor een samengaan hadden bekendgemaakt. Het fusiebedrijf, dat in Nederland wordt gevestigd, wordt de vierde automaker ter wereld.

Zowel PSA, dat merken als Peugeot, Citroën en Opel heeft, en Fiat Chrysler krijgt de helft van de aandelen in de nieuwe onderneming. Een naam daarvoor is nog niet verzonnen. Fiat Chrysler maakt naast die merken ook onder meer auto's van Jeep, Dodge, Ram, Maserati en Alfa Romeo.

Door de fusie worden twee van de oudste auto-families van Europa aan elkaar gekoppeld. De Franse Peugeots hebben alleen nog aandelen in het bedrijf. De Italiaanse Agnelli's leveren met John Elkann nog de voorzitter van Fiat Chrysler. Elkann gaat die rol ook bij het fusiebedrijf vervullen. Carlos Tavares van PSA krijgt de dagelijkse leiding in handen.

Als onderdeel van de fusie verkleint het Chinese Dongfeng zijn belang. De Chinezen hadden nu nog 12 procent van PSA in handen, maar dat wordt in het fusiebedrijf 4,5 procent. Die stap wordt gezet uit angst dat een te groot Chinees belang voor de Amerikaanse toezichthouder onverteerbaar is.

Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop
Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop