Nieuws/Financieel
833588
Financieel

Spaarders zoeken alternatief

Wanneer de spaarrente negatief wordt, dreigen spaarders massaal een beter heenkomen te zoeken.

Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van Robeco onder 600 mensen, dat vandaag wordt gepubliceerd. Bijna 90% van de Nederlanders met een vrij besteedbaar inkomen van minimaal €5000 zegt bij een negatieve rente zijn heil elders te zoeken.

Rente

Van de ondervraagden zal meer dan de helft een aanbieder te zoeken die nog wél rente uitkeert. Ruim een vijfde neemt de spaarcentjes liever op om ze zelf ’op een veilige plek’ te bewaren.

Ondertussen kruipt de rente steeds verder richting de nul, spaarders bij Rabobank en Robeco krijgen al minder dan 1%. De Rabobank heeft zijn it-systemen zelfs aangepast om een negatieve spaarrente te kunnen verwerken.

Robeco-hoofdeconoom Léon Cornelissen noemt de ultralage rente een gevolg van het ruime monetaire beleid van de Europese Centrale Bank: „De ECB heeft aangekondigd tot en met september 2016 door te gaan met het stimuleringsprogramma waardoor de kans groot is dat spaarrentes nog verder dalen.”

Rendementen

Een minderheid van de respondenten overweegt te gaan beleggen als de rente nog verder daalt. De mooie rendementen van het eerste kwartaal maken spaarders en beleggers positiever over het beursklimaat. Maar Cornelissen waarschuwt dat de koersen al heel hard zijn opgelopen door het ruime beleid van centrale banken: „De rendementen zullen daarom de komende jaren waarschijnlijk minder aantrekkelijk worden.”