Nieuws/Financieel
834249
Financieel

Lente in Japan

Later deze maand breekt de ‘gouden week’ aan in Japan. In deze vakantieweek zijn de meeste Japanners vrij en trekken veel Japanse geliefden naar de oude keizerlijke hoofdstad Kyoto om de kersenbloesem te aanschouwen. Het bloeien van deze bomen luidt een nieuwe lente in. De economische lente in Japan lijkt al wat langer geleden aangebroken en vormt de belangrijkste reden om Japan nu te bezoeken.

Japan is, na Amerika en China, de derde economie van de wereld. Het is met haar 127 miljoen inwoners een van de rijkste landen ter wereld. Om de omvang en daarmee het belang voor de wereldeconomie aan te geven, is het aardig om te weten dat de economische activiteit van de Kanto-regio, met hoofdstad Tokyo, even groot is als die van Brazilië. En dat de Nederlandse economie bijvoorbeeld past in de provincie Chubu.

Maar ondanks deze welvaart, of misschien dankzij deze hoge mate van welvaart, stagneerde de Japanse economie de afgelopen twintig jaar. Gedurende deze twee ‘verloren decennia’ groeide de Amerikaanse economie zeer robuust en was de opkomst van China ronduit spectaculair.  Bovendien liep de overheidsschuld in die periode enorm op en bevindt deze zich thans op 250% van het bnp. Een angstaanjagend hoog cijfer als dat wordt vergeleken met de Amerikaanse schuld en het schuldquotum van de Eurzone (beide rond de 100%). 

De vergrijzing van de Japanse samenleving is een onderwerp dat de komende week zeker ook aan de orde zal komen. De verwachting bestaat dat de Japanse bevolking halverwege deze eeuw zal krimpen naar 100 miljoen inwoners. Dit zal de toekomstige economisch groei geen goed doen.

Maar er bloeit ook hoop in Japan. Na de tussentijdse verkiezingen in december van het afgelopen jaar zit de Liberale Democratische Partij (LDP) van premier Shinzo Abe stevig in het zadel en wordt de kans groter dat het land aan de vooravond staat van een grotere  rol in de aandelenportefeuilles van beleggers. Lange tijd was het verstandig om Japan links te laten liggen, maar de hervormingen die plaats vinden en vooral de maatregelen die nog op stapel staan, zijn te aanzienlijk om te negeren. Beleggers zijn al aan het voorsorteren.

In 2014 steeg de MSCI Japan met bijna +9,5% in Japanse yen. Doordat de euro niet langer in waarde steeg tegen de Japanse munt, was het rendement in euro nagenoeg gelijk (ter vergelijking de MSCI Europa index steeg in 2014 met +6,8%). Dit jaar lopen de rendementen van deze graadmeters in lokale valuta in de pas (beide ruim +13% gestegen) maar is het rendement uitgedrukt in euro ernstig uit de pas gaan lopen. De MSCI Europa index is net geen +19% hoger terwijl de MSCI Japan net iets meer dan +27% in waarde is gestegen.

In een week tijd zal het niet mogelijk zijn om de dynamiek van de Japanse economie geheel te doorgronden, maar ik ga er vanuit dat onze gesprekspartners en onze ervaringen leiden tot een beter inzicht in de kansen voor het Japanse bedrijfsleven. Wij beleggen immers in bedrijven en niet in economieën. Dat scheelt enorm.

In de spreekwoordelijke achtertuin van Japan groeit de economische activiteit nog altijd bovengemiddeld en Japan herbergt een groot aantal bedrijven van echte wereldklasse. Deze bedrijven zijn goed gepositioneerd om van deze gunstige economische ontwikkeling in de regio te profiteren. Dat biedt kansen voor beleggers.

Maar ik begin in Japan met een bezoek aan de kersenbloesem in Kyoto. Helaas zonder mijn eigen geliefde.

Lodewijk van der Kroft, partner bij Comgest Benelux, doet de komende dagen dagelijks verslag voor DFT van een beleggersdelegatie naar Japan. De afgelopen decennia hebben beleggers Japan links kunnen laten liggen, maar daar lijkt verandering in te zijn gekomen. Een goede reden om het land te bezoeken. Van der Kroft spreekt in Osaka, Kobe en Tokyo met diverse analisten, bedrijven, politici en journalisten om een betere indruk te krijgen van de dynamiek van de Japanse economie en de mogelijke beleggingsconsequenties.