Financieel/Geld
834351598
Geld

Hoge gasprijs eist tol: stekker uit eerste energieleverancier getrokken

Amsterdam - De hoge energieprijzen hebben hun eerste slachtoffer geëist. De Autoriteit Consument en Markt (ACM) trekt haar vergunning aan Welkom Energie in. Klanten worden per 1 november overgenomen door Eneco.

De ongeveer 90.000 klanten hoeven zich geen zorgen te maken dat zij zonder gas en stroom komen te zitten, benadrukt de ACM. Zij krijgen per 1 november een nieuw contract van Eneco. Na dertig dagen kunnen zij daar blijven, of alsnog overstappen naar een andere leverancier.

Hogere prijzen

De klanten van Welkom Energie gaan wel de huidige hoge tarieven betalen bij Eneco. Waarschijnlijk pakt dit voor de meesten van hen negatief uit.

„Wij krijgen maandag de gebruiksgegevens van deze klanten en sturen hen dan een voorstel met een voorschot”, vertelt woordvoerder Edwin van de Haar van Eneco.

Na dertig dagen hebben de klanten het wettelijke recht om nog over te stappen. Of zij daarna een variabel contract krijgen, en dus bijvoorbeeld na de winter weer over kunnen stappen, of een contract met vaste prijzen voor een langere periode kan hij nog niet zeggen.

Op dit moment zijn er vanwege de hoge energieprijzen maar weinig leveranciers die nieuwe klanten aannemen. Energie-experts van prijsvergelijkers verwachten dat de prijzen na de winter wat lager zullen liggen.

Geld terug onduidelijk

Voor de maand november incasseert Welkom Energie geen voorschotten meer. Alle klanten krijgen een eindafrekening. Het is echter onduidelijk of klanten die dan nog geld tegoed hebben, zoals een welkomstbonus of cashback, dit nog zullen krijgen.

Welkom Energie heeft bij de ACM namelijk aangegeven onvoldoende financiële middelen te hebben om energie in te kunnen kopen. De ACM vertrouwt daarom niet meer op goede levering en heeft de vergunning dus ingetrokken.

Problemen

Er zijn meer energieleveranciers met problemen. Enstroga en DBG probeerden contracten eenzijdig op te zeggen, wat niet is toegestaan. De kleine energieleverancier Enstroga smeekt klanten nu zelf over te stappen naar een andere leverancier.

Energieleveranciers Vandebron, Pure Energie, OM en Vrij Op Naam verhoogden hun variabele tarieven vanwege de hoge marktprijzen eerder dan op de standaard data van 1 juli en 1 januari. Dat is wel toegestaan.

Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop
Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop