835140
Financieel

Vechten en verzoenen

Vorige maand heb ik tussen de Eskimo’s de kou getrotseerd om zelf te zien hoe klimaatverandering zichtbaar is in het Noordpoolgebied.

De bewoners van het gebied maken zich vandaag gek genoeg nog geen zorgen over het feit dat het ijs steeds sneller smelt. Wel zijn ze furieus over de manier waarop oliemaatschappen met onfatsoenlijke methoden olie en gas winnen. Ironisch genoeg wordt ook bij Eskimo’s in eerste instantie de economische pijn het meest gevoeld. Ze zijn woest over de vernieling van de natuur en vergiftiging en uitroering de vis populatie, hun belangrijkste inkomstenbron.

Inmiddels zijn actievoerders van Greenpeace maandag op de Stille Oceaan aan boord geklommen van Shells boorplatform Polar Pioneer. Het platform wordt naar Alaska gebracht. Shell wil over een paar maanden gaan boren in het poolgebied. Greenpeace blijft ertegen vechten en dat moet ook. Er is echter misschien ook een andere manier om Shell van koers te laten veranderen. De Nationale Bank van ABU Dhabi liet begin dit jaar in een lijvig rapport weten dat het niet slim is om nog langer in fossiele energie te investeren.

Dus ook op puur economische gronden zou Shell een ander investeringsbeleid moeten gaan voeren. Het nieuwe Nederlands initiatief “Follow This” wil dit aanmoedigen door in record tempo 10.000 nieuwe aandeelhouders voor Shell a 34 euro te werven en dan op aandeelhoudersvergaderingen (de eerste is op 19 mei) pleiten voor de nieuwe koers zodat Shell in 2030 100% duurzame onderneming is. Een mooi voorbeeld van een vecht- en verzoenactie met hetzelfde doel.