Nieuws/Financieel
835249
Financieel

Fed verdeeld over tijdstip renteverhoging

De beleidsmakers bij het Amerikaanse stelsel van centrale banken, de Federal Reserve, waren bij de laatste beleidsvergadering verdeeld over de vraag of een renteverhoging al in juni zou moeten plaatsvinden. Dat bleek woensdag uit de notulen van de bijeenkomst in maart.

Eerder bleek al dat de centrale bank nog minstens twee beleidsvergaderingen zou wachten voordat het rentetarief wordt opgevoerd. Sommige beleidsmakers waren van mening dat een verhoging dan te rechtvaardigen is gezien de prestaties van de Amerikaanse economie. Anderen betoogden juist dat de daling van de energieprijzen en de dure dollar een wissel trokken, en willen tot later in het jaar wachten. Enkelen spraken zelfs van 2016.

Het belangrijkste rentetarief in de VS staat sinds eind 2008 op het historisch lage niveau van 0 tot 0,25 procent en bleef ook in maart onveranderd. In de begeleidende verklaring werd toen de term ,,geduld'' geschrapt. Fed-president Janet Yellen had eerder aangegeven dat ,,geduld'' betekent dat de Fed waarschijnlijk nog minstens twee beleidsvergaderingen zal wachten met een verhoging van de rente.

De beleidsvergadering vond overigens plaats voor het tegenvallende banenrapport dat onlangs naar buiten kwam. In de notulen werd juist het vertrouwen in de economie uitgesproken als gevolg van energieprijzen die stabiliseerden, verbetering van de arbeidsmarkt en een stabieler niveau van de dollar. Zo was de banengroei in maart ,,fors" en waren arbeidsmarktvoorwaarden sterk verbeterd, zelfs bij een enigszins getemperde groei van de economie.