Nieuws/Financieel
835267
Financieel

Weer miljardenovername in farmaciesector

De Amerikaanse farmaceut Mylan wil zijn eveneens Amerikaanse branchegenoot Perrigo overnemen en heeft daar iets minder dan 29 miljard dollar (ruim 26,8 miljard euro) voor over. Dat werd woensdag bekendgemaakt.

Mylan biedt 205 dollar per aandeel in contanten en aandelen. Topman Robert Coury van het Amerikaanse concern heeft een openbaar gemaakte brief geschreven aan zijn collega Joseph Papa bij Perrigo. Daar staat onder meer in dat zijn bod een uitkomst is van discussies die de twee voerden. ,,Dit is het juiste moment voor de twee bedrijven om samen verder te gaan en Mylan is vastbesloten om de combinatie tot een realiteit te maken'', aldus Coury.

Perrigo zelf was niet direct bereikbaar voor een reactie. Een mogelijk samengaan van de twee zal leiden tot een internationale zwaargewicht op het vlak van generieke medicijnen, geneesmiddelen waarop geen patent meer rust. Mylan produceert zo'n 1400 verschillende medicijnen, Perrigo een reeks aan producten waaronder neussprays en huidgels. De twee hebben een gezamenlijke omzet van zo'n 15 miljard dollar.

Omega Pharma

Eind vorig jaar nam Perrigo zelf het Belgische farmacieconcern Omega Pharma, een producent van geneesmiddelen die zonder recept verkrijgbaar zijn, over voor 3,6 miljard euro.

Ook Mylan was al fanatiek op overnamejacht, en legde 5,3 miljard dollar op tafel voor het onderdeel van de Amerikaanse farmaceut Abbott Laboratories dat generieke medicijnen verkoopt in ontwikkelde markten buiten de Verenigde Staten. Deze overname was ook ingegeven door de belastingvriendelijke vestigingsplaats die Mylan daarmee verkreeg, in Nederland.

Perrigo zette die sta eerder al in 2013, toen het Elan overnam waarmee de belastingvriendelijke vestigingsplaats in het Ierse Dublin kwam te liggen. Maar zowel Mylan als Perrigo hebben hun operationele hoofdkantoor in de Verenigde Staten. Mylan in Canonsburg in de staat Pennsylvania en Perrigo in Allegan, Michigan.