Nieuws/Financieel
835278
Financieel

Shell duwt AEX diep in het rood

De Amsterdamse AEX-index leed woensdag een gevoelig verlies. Niet dat het sentiment nu zo slecht was op Beursplein 5, het was vooral zwaargewicht Shell die de graadmeter fiks omlaag duwde. Het olie-aandeel raakte dik 4% kwijt. De handel verliep verder redelijk rustig. Beleggers wachten op de publicatie van de Fed-notulen vanavond.

De AEX-index eindigde 1,2% in het rood op 497,16 punten. Daarmee deed de index een stap terug na de sterke dag gisteren, toen de AEX voor het eerst sinds 2008 weer boven de 500 punten sloot. De Midkap zakte 0,3% naar 765,97 punten.

De AEX bleef duidelijk achter bij andere beurzen in Europa. Parijs stond 0,3% lager, Frankfurt daalde 0,7%. Londen raakte 0,4% kwijt.

Wall Street beleefde een kalme handelsdag. Rond de slotbel in Amsterdam stonden de S&P500 en de Dow Jones-index op circa 0,2% winst.

Fed-notulen na slotbel

"Niet echt een wilde markt", constateerde analist Tom Muller van Theodoor Gilissen droogjes. Het is vandaag afwachten tot vanavond, als de Amerikaanse Federal Reserve de notulen publiceert van de vorige vergadering.

Marktvorsers zullen met name kijken of ze meer te weten kunnen komen over de discussie over het schrappen van het woord 'patience' (geduldig) in de verklaring. Daarmee zette de Fed de deur open voor een renteverhoging. Daarnaast komt er misschien meer duidelijkheid over de flink verlaagde groeiverwachtingen van de Fed-bestuurders.

"Mogelijk kunnen we meer afleiden over wanneer de rente in de VS omhoog gaat", zegt vermogensbeheerder Stan Westerterp (JNVB). "Alles wat hint op een renteverhoging op kortere termijn, bijvoorbeeld in juni, zal ervoor zorgen dat de dollar verder aansterkt. Dat zal ook de opmaat zijn voor de verdere ontwikkeling van de beurs."

Aftrap kwartaalcijferseizoen VS

Na de slotbel in New York geeft aluminiumconcern Alcoa bovendien het startsein voor het kwartaalcijferseizoen. "Het algemene beeld is dat het kwartaalcijferseizoen in VS zal tegenvallen en in Europa meevallen", zegt Muller. "Maar anderzijds hebben analisten hun verwachtingen al flink naar beneden bijgesteld. Daardoor zou het misschien toch weer kunnen meevallen. We moeten het gaan zien."

Volgens Westerterp hangt het er erg vanaf naar welke sector je kijkt. "Een bedrijf als Apple heeft zoveel 'pricing power' dat consumenten de producten toch wel willen kopen, ondanks de prijs. Maar voor een commodity-speler als Alcoa kan er wel druk op de winst ontstaan."

Grote exporteurs

Een andere kanttekening is dat Amerika "niet zo'n grote export heeft als bijvoorbeeld Nederland", zegt Westerterp. En voor bedrijven die niet exporteren is het nadeel van een sterkere dollar kleiner.

In Europa zouden grote exporteurs dus juist voordeel moeten hebben van de goedkopere euro. "Maar dat betekent niet dat we de koerssprong van 15 tot 20% in Europese aandelen ook parallel terug gaan zien in een winstsprong van 15 tot 20%", merkt Westerterp op. "Wel zullen we met extra interesse kijken naar Nederland en Duitsland, de grote exporteurs die de kar moeten gaan trekken. Als bedrijven uit die landen echt verbetering zien, geeft dat de burger moed voor de economische ontwikkeling in Europa."

Griekenland blijft in beeld

Ook kijken beleggers naar de onderhandelingen rond Griekenland. Vandaag bezoekt de Griekse premier Tsipras de Russische president Poetin. Griekenland heeft echter laten weten dat de Grieken niet om financiële steun zullen vragen.

Op macro-economisch gebied bleek dat de fabrieksorders in Duitsland in februari met 0,9% zijn gedaald in vergelijking met een maand eerder. Economen rekenden in doorsnee juist op een stijging van de orderontvangst met 1,5%. Verder zijn de winkelverkopen in de eurozone in februari met 0,2% gedaald ten opzichte van januari. Die daling kwam overeen met de verwachting van analisten.

Overname Shell beheerst handel

De handel werd beheerst door de mega-overname die Shell vanmorgen aankondigde. Het olieconcern neemt de Britse gasproducent BG Group over voor €64 miljard. Shell sloot in Amsterdam 4,4% lager en was daarmee de grootste daler in de AEX. Het aandeel sloot op €27,44. Shell duwde met die fikse daling in zijn eentje de AEX al met ruim drie punten omlaag.

Het aandeel BG noteerde bijna 28% hoger op de Britse beurs. De overname bracht ook wat fantasie in andere aandelen in de olie- en gasindustrie. Zo stond in Londen Tullow Oil, een bedrijf dat zich bezighoudt met de exploratie van olie en gas, 4,6% hoger. In Amsterdam leek ook Fugro te profiteren van dit goede sentiment. Voor de bodemonderzoeker werd 2,2% meer betaald. Het aandeel sloot op €26,61.

Analisten nog niet overtuigd

Analisten leken in eerste instantie nog niet echt overtuigd van de overname. Verschillende marktvorsers willen eerst meer zekerheid dat de beoogde synergievoordelen ook daadwerkelijk behaald worden.

Westerterp noemt de premie die Shell betaalt 'fors'. "Maar ik denk dat ze de concurrentie meteen buitenspel willen zetten. Anderzijds: het huis van de buurman komt maar één keer te koop. Blijkbaar is de tijd nu rijp voor dit soort overnames. Het spreekt ook tot de verbeelding voor andere bedrijven in de sector. Ik denk dat we meer van dit soort transacties gaan zien het komende jaar."

"Een grote overname in de energiesector lag wel in de lijn der verwachtingen", zegt Westerterp. "Op de obligatiemarkt zag je de afgelopen tijd al grote energiebedrijven goedkoop geld ophalen."

'Op lange termijn goede zet'

Muller noemt de overname "op lange termijn een goede zet". "Shell heeft de laatste jaren problemen gehad met de groei van de reserves. Nu hebben ze die in één klap 28% extra reserves bijgekocht. Als je dat zelf wil doen moet je al snel vijf of zes grote velden vinden. Dat is al moeilijk, en dan kost het nog een hele tijd om die velden te gaan benutten."

Hij vervolgt: "Of de prijs dan nu te hoog is vind ik minder van belang. Als de olieprijs de komende jaren stijgt, dan is het een goede deal geweest. Anders niet. Maar het bedrijf zorgt ervoor dat ze over tien jaar ook nog bestaan, en dat is goed. Bovendien is deze overname financieringstechnisch voor Shell geen enkel probleem. Zo kunnen ze momenteel heel goedkoop geld lenen."

De deal wordt naar verwachting begin 2016 afgerond. Shell liet daarnaast weten over 2015 een dividend van $1,88 per aandeel uit te willen keren. Ook wil het Nederlands-Britse bedrijf in de periode 2017-2020 voor minimaal $25 miljard aan eigen aandelen inkopen.

Boskalis bovenaan

Bij de AEX-fondsen voerde Boskalis de lijst aan met 0,5% winst op €47,16. Unibail-Rodamco volgde met een plus van 0,4% op €253,35.

Aan de andere kant moest KPN 1,7% afstaan op €3,29. Voor Aalberts werd 1,6% minder betaald. De technisch toeleverancier sloot op €29,65.

ArcelorMittal daalde 0,9% tot €8,93, na een afwaardering van 'kopen' naar 'verkopen' door Rabobank. Volgens de bank is de doelstelling van het bedrijf voor een bedrijfsresultaat van $6,5 tot $7 miljard in 2015 waarschijnlijk te ambitieus.

TNT Express noteerde 0,2% lager en sloot op €7,68. ING verhoogde het koersdoel voor TNT Express na het bod van FedEx gisteren, van €6,35 naar €8.

Philips stond 0,4% in het rood en eindigde op €27,24. Het FD meldde vanochtend dat een voormalige directeur vastgoed van het technologiebedrijf in de Verenigde Staten binnenkort terecht staat in een fraudezaak.

SBM onderuit

Bij de middelgrote fondsen maakte SBM Offshore een val van 8%, waar het aandeel eerst nog bovenaan de index stond. Volgens Braziliaanse media zou de platformbouwer $1,7 miljard betalen aan Petrobras voor misgelopen inkomsten. SBM sloot op €11,14.

Analist Muller hecht voorlopig weinig geloof aan het gerucht. "Eerst zien dan geloven. Maar $1,7 miljard lijkt me wel erg veel. Dat is ruim de helft van de marktkapitalisatie van SBM. Ik verwacht wel een betaling, maar veel minder dan $1,7 miljard. Je ziet het ook aan de marktreactie, denk ik: als er veel geloof wordt gehecht aan zo'n grote betaling, dan zou de daling van het aandeel véél groter zijn dan 8%."

NSI ging 1,4% omlaag naar €4,27, TomTom daalde 1,2% naar €7,39. PostNL werd 0,4% meer waard op €4,60, ondanks dat Citi het advies verlaagde van 'houden' naar 'verkopen'.

Minder passagiers Air France KLM

Air France KLM stond 1,2% in de min op €8,09. Het luchtvaartconcern vervoerde vorige maand 6,3 miljoen passagiers, 0,4% minder dan dezelfde maand een jaar eerder. Vooral de opbrengsten van de vluchten van Air France KLM over korte en middellange afstanden stonden onder druk.

Corbion werd 1,5% meer waard en sloot op €18,68. Rabobank verhoogde het koersdoel van €21 naar €22,50. Corbion profiteert volgens analisten van de sterke dollar.

BAM steeg 0,1% naar €4,20. De bouwer heeft van de gemeente Amsterdam een opdracht gekregen, de opdrachtsom bedraagt €22 miljoen.

Op de lokale markt stond Sopheon 4,8% lager op €0,60. Het softwarebedrijf beëindigt zijn beursnotering in Amsterdam per 6 mei. Het bedrijf blijft wel genoteerd aan de AIM in Londen.

Beursuitbater Euronext werd 0,7% hoger gezet, op €38,76. Credit Suisse herhaalde zijn 'outperform'-advies. Het koersdoel is €45,50.

Klik hier voor al het actuele beurs- en bedrijfsnieuws!