Nieuws/Financieel
835357
Financieel

Analisten kritisch over megadeal Shell

Analisten vinden de beoogde overname van BG Group een strategisch goede zet van Shell.  Wel zetten ze vraagtekens bij de hoogte van het bod. De $70 miljard is in hun ogen slechts aanvaardbaar als de combinatie hoge synergievoordelen weet te realiseren.

ABN Amro verwacht dat de overname een drukkend effect zal hebben op de winst per aandeel in 2016. Tegenover een winstbijdrage van 10-15% staat namelijk een toename van het aantal uitstaande aandelen met 25%.

De bank hoopt op een positieve bijdrage in 2017 en toont zich terughoudend zolang zich geen duidelijk herstel in de olie- en gasmarkt heeft voltrokken.

'Synergievoordeel moet behaald worden'

Jefferies denkt dat 2017 nog een negatieve winstbijdrage per aandeel van 4% te zien zal geven. Voor de daarop volgende jaren wordt evenwel een impuls van 7-9% voorzien. De Amerikaanse bank benadrukt wel dat de beoogde synergievoordelen gerealiseerd moeten worden, want anders zullen de aandeelhouders van Shell erop achteruit gaan.

Ook ING noemt de prijs hoog, ondanks de substantiële verbetering van de marktposities die Shell hiermee bereikt.

'Meer dan gezonde dosis optimisme'

De Franse vermogensbeheerder Carmignac Gestion is duidelijk in zijn oordeel. „Wie denkt dat Shell met een overnamepremie van 50% waarde voor zijn aandeelhouders kan creëren en het dividend kan handhaven bij het grotere aantal uitstaande aandelen, moet over een meer dan gezonde dosis optimisme beschikken."

Analist Tom Muller (Theodoor Gilissen) vindt echter dat je vooral naar de lange termijn moet kijken bij deze overname. "Shell heeft de laatste jaren problemen gehad met de groei van de reserves. Nu hebben ze die in één klap 28% extra reserves bijgekocht. Dat is op lange termijn een goede zet."