Nieuws/Financieel
835401
Financieel

Shell met BG treetje hoger onder 'Big Five'

Shell stijgt bij het slagen van de woensdag aangekondigde overname van gasproducent BG naar de tweede plek in de 'Big Five', de groep van 's werelds grootste onafhankelijke energieconcerns. De transactie ter waarde van ruim 64 miljard euro wordt naar verwachting begin 2016 afgerond.

Op basis van de marktwaarde per 31 december 2014 komt Shell met de bijna 64 miljard dollar die BG wordt toegekend op 260 miljard dollar (239,3 miljard euro). Daarmee is de afstand op de naaste Europese rivaal, BP (128 miljard dollar), vergroot en wordt Chevron (204 miljard dollar) voorbijgestreefd.

Het Amerikaanse ExxonMobil blijft met 360 miljard dollar een flinke maat groter dan Shell, terwijl het Franse Total de hekkensluiter is met een waarde van 125 miljard dollar.

Grootste overnames

Mocht Shell slagen in de overname van BG, dan is het de grootste deal in de olie- en gassector in pakweg vijftien jaar. Volgens analisten is het zelfs de op dertien na grootste overname ooit wereldwijd en de grootste door een Nederlands getint bedrijf ooit.

Andere grote acquisities door Nederlandse bedrijven waren de aankoop van Bestfoods door Unilever voor ruim 24 miljard dollar in 2000 en, dit jaar, Freescale door NXP Semiconductors voor bijna 12 miljard dollar.

Aan het eind van de vorige eeuw zorgde een reeks overnames voor het ontstaan van de huidige 'super majors', zoals de oliereuzen ook wel worden genoemd. BP opende het bal in 1998, toen olie minder dan 12 dollar per vat kostte, met de overname van Amoco. Exxon volgde het voorbeeld van de Britten en lijfde Mobil in. Andere grote transacties in die periode waren de fusie van Chevron en Texaco en de overname van Petrofina en Elf Aquitaine door Total.