Nieuws/Financieel
835464
Financieel

BG presteert al jaren ondermaats

Mocht de overname van BG Group slagen, dan krijgt Shell een bedrijf in handen dat de laatste jaren niet goed presteert. Zo toont de winst per aandeel al drie jaar geen groei en was de ontwikkeling van de beurskoers in deze periode teleurstellend.

Terwijl BG Group in 2011 een winst per aandeel van 124,9 pence realiseerde, was dat in 2014 licht teruggevallen tot 118,4 pence. In de voorgaande twee jaar stabiliseerde het cijfer rond 129 pence. Het productievolume viel terug van 646 miljoen vaten in 2010 tot 606 miljoen vaten in 2014.

In de drie jaar tot en met augustus 2014 verloor een aandeelhouder in BG Group gemiddeld 1,4% per jaar. Dat is niet alleen in absolute zin zwak. Branchegenoten deden het met een jaarrendement van 7,9% namelijk aanzienlijk beter. Waar het bedrijf in de afgelopen twaalf maanden beroerd scoorde met een koersdaling van 18,2%, deed Shell het met -4,6% heel wat minder slecht.

Afgezien van de scherpe daling van de olieprijzen sinds medio 2014 is BG Group getroffen door managementproblemen. Zo werd topman Frank Chapman in 2013 vervangen door Chris Finlayson, die 16 maanden later het stokje alweer overdeed aan Andrew Gould. In februari kwam Helge Lund aan het bewind.

Toch zien analisten wel wat in de overname (zie bijlage), zij het dat deze in het algemeen als nogal prijzig wordt omschreven. Zo krijgt Shell hiermee toegang tot enorme olie- en gasvelden, waardoor het flink kan besparen op exploratiekosten. Daarnaast verwerft de maatschappij zo een sterke positie in onconventioneel gas in Australië en bij de kust van Brazilië.