Nieuws/Financieel
835471
Financieel

'Reizigers inzetten tegen treingeweld'

Treinreizigers zouden kunnen meehelpen om het openbaar vervoer veiliger te maken. Het ov-personeel moet leren om de hulp van reizigers in te roepen. Dat zijn de belangrijkste conclusies in het rapport 'Burgermoed, als oplossing voor onveiligheid in het openbaar vervoer', geschreven in opdracht van de Stichting Maatschappij en Veiligheid (SMV).

Volgens de stichting hebben proeven met personeel en met reizigers laten zien dat reizigers ook echt iets kunnen bijdragen als zij geleerd hebben hoe. SMV-voorzitter Pieter van Vollenhoven wil reizigers die willen bijdragen aan de veiligheid in het openbaar vervoer korte trainingen aanbieden, vergelijkbaar met een EHBO-cursus.

Wapenstok

Treinconducteurs uitrusten met pepperspray en wapenstok vindt hij geen goed plan. Dat zou „een verdere ongewenste terugtrekking van de politie” tot gevolg hebben. „De aanpak van de agressie in de trein is een gedeelde verantwoordelijkheid van politie, openbaar vervoer en reizigers.” De politie speelt volgens de SMV wel de hoofdrol bij de handhaving van de openbare orde en veiligheid.

Het afgelopen paasweekend werden NS-medewerkers opnieuw slachtoffer van geweld. Een treinconducteur kreeg tussen Tilburg en Oisterwijk een mes op zijn keel gezet, toen hij een passagier om zijn vervoersbewijs vroeg. Een andere conducteur werd na een worsteling in de trein van Utrecht naar Amsterdam op het perron door vier jongens geslagen en geschopt. Vorige maand kreeg een NS'er op Utrecht Centraal een vuistslag op zijn kaak van een agressieve passagier en werd een conductrice zwaar mishandeld in de trein van Schiphol naar Hoofddorp.

Lijfsbehoud

Ook reizigersorganisatie Rover vindt dat reizigers meer betrokken moeten worden bij het bestrijden van geweld in het openbaar vervoer. Maar hun moet dan wel eerst duidelijk gemaakt worden wat ze moeten doen, zegt Rover-voorzitter Arriën Kruyt. „Moeten zij wegkijken uit lijfsbehoud? Ingrijpen? 112 bellen? Een ander nummer bellen? Foto's maken? Nu weten ze het niet”, aldus Kruyt.

Een mogelijke oplossing zou volgens hem het inzetten van de NS-app kunnen zijn. Daarmee kan een alarmering gegeven worden als een personeelslid bedreigd wordt, naar het voorbeeld van burgernet van de politie. Kruyt benadrukt dat het agressieprobleem niet alleen in het treinvervoer speelt. „Buschauffeurs hebben er net zo goed last van.”