Nieuws/Financieel
835508
Financieel

Nederlandse aspergeteelt fors gegroeid

De aspergeteelt in ons land is de afgelopen jaren fors gegroeid. De totale oppervlakte aan landbouwgrond voor de aspergeteelt is in vijftien jaar met bijna 60 procent toegenomen. Dat maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) woensdag bekend.

Het aantal hectare dat hiervoor wordt gebruikt, steeg in de afgelopen vijftien jaar met 1230 hectare tot ruim 3300 hectare vorig jaar. De teelt van het 'witte goud' groeide het hardst in de provincies Noord-Brabant en Limburg. In Noord-Limburg nam de aspergeteelt met 66 procent fors toe.

De totale opbrengst klom sinds 2000, van 15 miljoen tot 18 miljoen kilogram. Door verbeterde teeltmethoden en de introductie van productievere rassen is de opbrengst per hectare sinds de jaren vijftig geleidelijk meer dan verdrievoudigd. Daardoor komen de Hollandse asperges ook steeds vroeger op de markt.

Traditioneel start het aspergeseizoen op de tweede donderdag van april en eindigt het op Sint Jan. Op die dag, 24 juni, wordt de geboortedag gevierd van Johannes de Doper.