Nieuws/Financieel
835536
Financieel

Openingsverlies voor AEX

De Amsterdamse aandelenbeurs opent woensdag waarschijnlijk lager. Ook de andere Europese beurzen zullen met verliezen beginnen. Beleggers nemen wat winst na de sterke opmars van een dag eerder. De blik is vooral gericht op de Verenigde Staten, waar de Federal Reserve (Fed) zijn vergaderingsnotulen zal vrijgegeven en aluminiumconcern Alcoa het startsein geeft voor het cijferseizoen.

,,De AEX-index lijkt zo'n 1 punt lager te gaan beginnen na de weinig inspirerende handelssessie op Wall Street. De markt is vooral in afwachting van de resultaten van de bedrijven in het eerste kwartaal. Op macro-economisch vlak gaat de aandacht in Europa uit naar de winkelverkopen, die later op de ochtend naar buiten komen'', aldus marktanalist Martijn Weller van IG Nederland.

In Amsterdam staat Shell in de schijnwerpers. Het olieconcern neemt de Britse gasproducent BG Group over voor 64 miljard euro. De deal wordt naar verwachting begin 2016 afgerond. Shell liet daarnaast weten over 2015 een dividend van 1,88 dollar per aandeel uit te willen keren. Ook wil het Nederlands-Britse bedrijf in de periode 2017-2020 voor minimaal 25 miljard dollar aan eigen aandelen inkopen.

Air France-KLM

Air France-KLM bracht zijn vervoerscijfers naar buiten. Vorige maand stapten 6,3 miljoen passagiers in een toestel van Air France, KLM of de Franse regionale dochter HOP. Dat was 0,4 procent minder dan in maart 2014. Vooral de opbrengsten van de vluchten van Air France-KLM over korte en middellange afstanden stonden onder druk.

Op macro-economisch gebied bleek dat de fabrieksorders in Duitsland in februari met 0,9 procent zijn gedaald in vergelijking met een maand eerder. Economen rekenden in doorsnee juist op een stijging van de orderontvangst met 1,5 procent.

Buitenlandse beurzen

De belangrijkste beursgraadmeters in het Verre Oosten gingen woensdag omhoog. De Nikkei in Tokio sloot 0,8 procent in de plus en bereikte daarmee een nieuw vijftienjarig hoogtepunt. De handel stond in het teken van het rentebesluit van de Bank of Japan, die conform verwachting het omvangrijke stimuleringsbeleid onveranderd liet.

De Amerikaanse aandelenmarkten gingen dinsdag met kleine verliezen de handel uit. Beleggers hielden hun kruit droog in afwachting van het eerstekwartaalcijferseizoen. De Dow-Jonesindex eindigde een fractie lager op 17.875,42 punten. De bredere S&P 500 daalde 0,2 procent naar 2076,33 punten. De technologiegraadmeter Nasdaq sloot 0,1 procent in de min op 4910,23 punten.

Euro

De Europese beurzen sloten eerder op de dag met stevige winsten. De AEX-index in Amsterdam steeg 2,2 procent tot 503,03 punten en eindigde daarmee voor het eerst sinds begin 2008 boven de 500 punten. De MidKap won 1,8 procent tot 768,23 punten. De beurzen in Londen, Frankfurt en Parijs gingen tussen de 1,3 en 1,9 procent hoger de handel uit.

De euro noteerde woensdag voorbeurs vrijwel onveranderd op 1,0848 dollar. De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte 1,9 procent tot 52,95 dollar. Brentolie kostte 1,2 procent minder op 58,40 dollar per vat.